Avui iniciem l'hivern astronòmic

L'iniciem a les 11.44 hores del 21 de desembre i durarà 88 dies, 23 hores i 40 minuts

Avui arriba l'hivern | cedida

El dia 21 o 22 de desembre és el solstici d'hivern a l'hemisferi nord. Aquest dia marca el començament de l'hivern: durant aquesta època de l'any els raigs del Sol arriben més inclinats a aquest hemisferi. El solstici d'hivern és el que té la nit més llarga de l'any, és a dir, el dia té menys hores de llum solar. La il·luminació solar augmenta uns minuts cada dia, de manera que al final de l'hivern els dies duren gairebé el mateix que les nits.  De fet com ja vam esmentar fa uns dies, realment ja guanyem alguns segons de sol cada dia des de Santa Llúcia. L'hivern d'aquest 2016 ens acompanyarà durant 88 dies, 23 hores i 40 minuts.

Durant els mesos que vénen cal esperar a Catalunya un temps dominat en conjunt per l'estabilitat amb la presència d'alguns anticiclons potents que ens deixarien dies amb domini del sol però freds. També són freqüents les boires a punts com la Plana de Lleida. Entre aquest temps estable també és comú que ens visitin algunes borrasques des del nord del continent europeu que ens deixin fortes ventades i sobretot l'esperada neu que esperem que també es presenti a cotes baixes.

Pel que fa als fenòmens astronòmics més especials que podrem veure durant els propers mesos cal destacar la pluja d'estels dels Quadràntids que tindran el seu punt àlgid entre el 2 i 3 de gener i que seran visibles des de l'hemisferi nord. El dia 4 de gener ens trobarem en el punt de màxim apropament entre la Terra i el Sol, el que anomenem el Perigeu. Un altre fenomen especial serà una nova superlluna (lluna plena més gran del normal) que podrem veure el dia 12 de gener. Per últim, ja al mes de febrer, podrem veure el dia 11 un eclipsi de lluna.


Comentaris

envia el comentari