Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els singulars bacteris habiten en pous termals del Parc Nacional de Yellowstone

Descobreixen un bacteri als Estats Units capaç de generar electricitat

La troballa s’ha fet als pous d’aigua calenta del parc nacional de Yellowstone. Els experts creuen que aquest bacteri es podria utilitzar per potenciar les energies sostenibles

Els singulars bacteris habiten en pous termals del Parc Nacional de Yellowstone
Els singulars bacteris habiten en pous termals del Parc Nacional de Yellowstone | Els singulars bacteris habiten en pous termals del Parc Nacional de Yellowstone

 

El parc nacional de Yellowstone, ubicat a l’oest dels Estats Units, és una de les zones del país amb més riquesa natural i mediambiental, comptant amb paisatges únics i algunes curiositats que, de tant en tant, deixen amb la boca oberta als experts. És el cas d’un bacteri que s’ha descobert recentment a la zona que habita en pous d’aigua calenta i que menja la contaminació, sent capaç de produir electricitat.

Així ho ha corroborat un equip de científics de la Washington State University, que ha recollit a partir d’elèctrodes aquest estrany bacteri que viu en pous d’aigua calenta amb unes temperatures d’entre 43º i 93º. Els experts van esperar 32 dies perquè els organismes piquessin a les ‘trampes’ que van posar i després van poder recollir les mostres analitzades.

  • També et pot interessar: L’espectacular fenomen de la ‘cascada de foc’ al parc de Yosemite

 

Possible font d’electricitat sostenible

Les conclusions d’aquest estudi han estat publicades al ‘Journal of Power Sources’, on s’explica que aquest bacteri podria ser clau per combatre la contaminació i generar energia sostenible, un dels grans objectius d’aquest segle per tal de frenar l’escalfament global. «Aquesta és la primera vegada que els bacteris han estat recopilats in situ en un ambient extrem com és una font termal alcalina», explica Abdelrhman Mohamed, professor de la Washington State University que ha coordinat la recerca.

Aquestes bactèries poden menjar la contaminació, ja que converteixen contaminants tòxics en substàncies menys nocives, generant electricitat en aquest procés.  El pas d’electrons a metalls o altres superfícies sòlides genera un flux d’electricitat que, en termes pràctics, pot utilitzar-se per a aplicacions de baix consum. 

Una troballa ben peculiar

Els bacteris es van recollir durant 32 dies enmig d’un clima extrem i, per aconseguir-ho, Mohamed va inventar un dispositiu electrònic que podia controlar els elèctrodes submergits a les aigües termals durant llargs períodes de temps. 

Tot plegat, però, implica que els bacteris que es troben en pous d’aigües termals són molt difícils de replicar en un laboratori. D’aquesta manera, els científics han desenvolupat una nova estratègia per enriquir els nutrients que necessiten els bacteris i cridar la seva atenció en el seu ambient natural.