Els incendis han cremat més de 5.000 hectàrees aquest estiu a Catalunya

L’estiu finalitza amb la lamentable xifra de 5.363 hectàrees cremades a Catalunya

El 90% d’aquesta dada pertany al foc de la Ribera d’Ebre entre finals de juny i principis de juliol. La campanya forestal va acabar el 15 de setembre

La campanya forestal de Catalunya aquest estiu ha finalitzat amb la xifra de 5.363,94 hectàrees cremades a tot el territori, el 90% de les quals van tenir lloc en el greu incendi que va tenir llos a la Ribera d’Ebre entre finals de juny i principis de juliol. La campanya va començar el 15 de juny i es va donar per finalitzada el 15 de setembre.

Només l’incendi de la Ribera d’Ebre va calcinar un total de 5.016,94 hectàrees, mentre que el segon foc més important de l’estiu va ser el de Capellades (Anoia), amb 56 hectàrees cremades, segons ha explicat la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat en un comunicat.

Si donem una ullada a grans trets, a tot Catalunya hi ha hagut fins a 212 focs al llarg de l’estiu, una xifra que, malgrat el devastador incendi de la Ribera d’Ebre i les condicions molt adverses que hi ha hagut aquests mesos de calor intensa, és inferior a la mitjana dels últims 15 anys. En tot l’estiu, s’ha hagut d’activar 7 cops el nivell 3 del Pla Alfa (el màxim possible) i una quarta part dels dies hi ha hagut alerta màxima per altes temperatures, xifres extraordinàries.

Imatge de l'incendi a la Ribera d'Ebre
Imatge de l'incendi a la Ribera d'Ebre | Francisco Barajas

 

Característica d’uns incendis marcats per la meteorologia adversa

Malgrat que els incendis han estat menors que altres anys, aquest estiu ha destacat per les greus adversitats meteorològiques amb calor molt intensa i falta de pluja. Dels 212 incendis, 179 han afectat menys d'una hectàrea, 21 entre 1 i 10, i 12 a més de 12 hectàrees, el que implica que només el 5,67% dels focs de la campanya forestal han estat «importants», és a dir, superiors a les 10 hectàrees.

A més, de les 5.363 hectàrees cremades, unes 4.235 són forestals, i Agricultura està treballant especialment amb les afectades a la Ribera d'Ebre per restaurar la coberta vegetal retirant els arbres cremats per regenerar els terrenys i disminuir el risc d'erosió. El 62% dels incendis han estat provocats, un 22% dels quals de forma intencionada, dades lleugerament per sota de la mitjana.

Segons la Conselleria, el treball preventiu a través dels Agents Rurals, el Servei de Promoció d'Incendis Forestals i la Subdirecció General de Boscos ha permès que el nombre d'incendis i la superfície forestal cremada hagi tingut una tendència positiva, reforçant el treball preventiu i «sense oblidar la bona feina d'extinció que es realitza des d'Interior».

També et pot interessar...