Les fortes pluges acumulen més de 190 l/m² i causen molts problemes

Les zones més afectades estan sent el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Barcelonès i les Terres de l’Ebre. Hi ha hagut moltes incidències, com ara inundacions o caigudes d’arbres

El temporal de pluges d’aquest dijous està deixant autèntics aiguats en alguns punts de Catalunya. Els patacs d’aigua cauen de forma força local, però allà on apareixen són persistents i, fins ara, han deixat fins a 180 l/m² en alguns punts. Les zones més afectades han estat, sens dubte, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Barcelonès i les Terres de l’Ebre.

Destaca l’aiguat molt persistent que hi ha hagut just a la frontera entre el Vallès Occidental i el Baix Llobregat, on durant tot el matí i migdia ha plogut amb moltes ganes, amb llamps i trons, molts problemes de mobilitat i diverses inundacions. A més, els rius baixen ben plens i s’han hagut de prendre diverses mesures de prevenció, com ara el tancament de tots els passos del riu Ripoll a Sabadell per part de l’ajuntament. El Llobregat, la riera de les Arenes al Vallès i altres rius i rieres de la zona també baixen amb molta forçai es demana molta precaució des de Protecció Civil.

A més, hi ha molts problemes de trànsit amb fins a 10 vies afectades per la pluja, 7 de les quals per esllavissades (3 estan tallades) i una altra també està completament tallada. En concret, són la C-58 a Vacarisses, la B-120 a Olesa de Montserrat, la BP-1103 a Monistrol de Montserrat i la TP-3311 a La Sènia. A més ,l'aeroport del Prat està patint retards a causa de la tempesta d'aquesta tarda i Aena demana als passatgers que consultin amb les companyies aèries l'estat dels seus vols. L'aigua també ha inundat vies principals amb molts problemes de mobilitat, com ara la ronda litoral de Barcelona. A més, durant el vespre de dijous s'han aixecat es barreres del peatge de la C-16 a Sant Vicenç de Castellet, al Bages, per reduir les cues per l'esllavissada a la C-58.

Poblacions com ara Rubí, Castellbisbal, Molins de Rei o Terrassa, entre d’altres han patit nombroses inundacions i moltes incidències a causa de l’aiguat, amb cotxes que han quedat atrapats en alguns passos subterranis i, inclús, de bon matí s’ha vist un tornado al Vallès Occidental. El Consell Comarcal d’aquesta comarca ha activat el protocol d’emergència per valorar l’afectació del temporal al transport escolar.

A Viladecavalls, al Vallès Occidental, l'aigua ha obert un gran esvoranc al terra que ha engolit un cotxe. A Barcelona, la pluja de la matinada i primera hora del matí ha provocat una esllavissada a la C-16 i molts problemes de mobilitat, mentre que a les Terres de l’Ebre, els forts aiguats han provocat, sobretot al Montsià, la suspensió del transport escolar i el rescat de dos operaris d’una furgoneta que havia quedat atrapada al fang.

Fins a les tres de la tarda, el telèfon d’emergències 112 havia rebut més de 1.000 trucades per incidències relacionades amb els aiguats, sobretot del Barcelonès, Vallès Oriental i Baix Llobregat, mentre que els Bombers han atès 500 avisos. Aquestes són algunes de les imatges més impressionants del temporal:

Els aiguats han atrapat molts vehicles, com aquest de Castellbisbal
Els aiguats han atrapat molts vehicles, com aquest de Castellbisbal | @antiradarcatala

Més de 190 l/m² al Vallès

Els aiguats han deixat més de 100 l/m² a molts punts i fins a 180de forma excepcional a punts de l’àrea metropolitana de Barcelona, sud de Girona i les Terres de l’Ebre. També destaca la intensitat d’algunes tempestes, com els més de 50 l/m² caiguts en tan sols mitja hora a l’Observatori Fabra de Barcelona. Aquestes són les dades més destacades registrades fins ara:

 • Rubí (4 vents): 195 l/m²
 • Valldoreix: 157 l/m²
 • Castellbisbal: 155 l/m²
 • Mas de Barberans: 134 l/m²
 • Terrassa: 126 l/m²
 • Fogars de la Selva: 101 l/m²
 • Barcelona (Observatori Fabra): 126 l/m²
 • Viladecans: 113 l/m²
 • Vacarisses: 93 l/m²
 • La Bisbal d’Empordà: 93 l/m²
 • Barcelona (Raval): 90 l/m²
 • Sant Cugat del Vallès: 87 l/m²
 • Vallirana: 86 l/m²
 • PN dels Ports: 85 l/m²
 • La Tallada d’Empordà: 83 l/m²

La pluja no dona treva

Al llarg de les properes hores i fins divendres al matí, els xàfecs i les tempestes seguiran apareixent al litoral, prelitoral, Girona i Terres de l’Ebre. Les pluges poden ser localment intenses i deixar més de 20 l/m² en tan sols mitja hora, així com entre 100 i 200 l/m² en tot l’episodi. Hi ha diverses alertes activades en aquest sentit per part del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i Protecció Civil manté activa l’alerta del Pla Inuncat. 

Mapa d'avisos per aquest dijous
Mapa d'avisos per aquest dijous | Meteocat

 


Comentaris

envia el comentari