La pluja ha caigut de forma molt irregular aquest maig amb zones molt regades

Les precipitacions han estat abundants a punts del prelitoral, interior i del Prepirineu però escasses a zones del litoral

El maig ha estat molt plujós en algunes comarques
El maig ha estat molt plujós en algunes comarques | Arxiu

El mes de maig ha estat en general plujós i ha seguit d’aquesta manera la tendència inestable de tota la primavera i de pràcticament tot el que portem d’any. No obstant, el repartiment de les precipitacions ha estat molt irregular.

Mentre a zones del prelitoral, interior, Prepirineu i Pirineu hi ha plogut molt, els ruixats i les tempestes han esquivat força punts del litoral i prelitoral de Barcelona, litoral del Camp de Tarragona i del sud de les Terres de l’Ebre i la zona del Cap de Creus.

Pel que fa a les temperatures, en general a Catalunya han estat més aviat càlides gràcies a la constant circulació de pertorbacions provinents de l’Atlàntic i que han injectat vents de l’oest i sud-oest de forma quasi constant. No obstant, els termòmetres no s’han comportat de la mateixa manera a tot arreu amb grans excepcions.  

Maig molt plujós en alguns punts

Mapa de la diferència pluviomètrica del mes de maig respecte de la mitjana
Mapa de la diferència pluviomètrica del mes de maig respecte de la mitjana | Meteocat

 

En total, aquest mes de maig hem viscut 6 episodis clars de ruixats extensos i precipitacions a molts punts del país. Destaca el cap de setmana del 12 i 13 de maig, quan una línia de potents tempestes va creuar tot el país i va causar estralls, inundacions, pedregades, collites malmeses a la Noguera i una forta baixada dels termòmetres.

El mes l’hem acabat amb un nou episodi de pluges intenses a punts de l’interior però sobretot a les Terres de l’Ebre i al Priorat, on l’aigua ha estat molt benvinguda perquè era l’única zona del país que encara arrossegava sequera. 

Destaquen els 100 litres caiguts a Capçanes (Priorat) en un sol dia i que han contribuït a fer pujar els pantans de la zona. També van ser importants els 106 litres caiguts en una tarda a Castellbell i el Vilar (Bages) el dia 30, amb una fort tempesta que va causar greus estralls a la zona.

A part d’aquests punts del sud, la pluja també ha estat abundant a comarques de l’interior, del Pirineu i Prepirineu. Destaquen els 297 litres recollits en tot el mes a Certascan (Pallars Sobirà), els 255 de Lac Redon (Vall d’Aran), els 220 de Gisclareny (Berguedà), els 202 del Pont de Suert (Alta Ribagorça), els 194 d’Artés (Bages) o els 194 de Vilanova de Meià (Noguera).

Tot plegat, ha afavorit que els rius segueixin baixant ben plens, amb algunes inundacions puntuals, i que els pantans estiguin inclús desembassant aigua. Aquestes imatges en són un bon exemple:

Mai plou a gust de tothom

En alguns punts, inclús, en el que portem d’any ja s’han superat els litres acumulats durant tot el 2017. Unes xifres espectaculars, però, que contrasten amb la poca precipitació caiguda aquest mes a sobretot al litoral i prelitoral del sud de Barcelona, el Camp de Tarragona o les Terres de l’Ebre.

A Tarragona ciutat, per exemple, només han caigut 144 litres en el que portem d’any, xifra superada en escreix només al mes de maig a molts llocs de l’interior que sobretot s’han vist beneficiats per la inestabilitat en alçada constant que ha afavorit el creixement de nuvolades de tarda pràcticament cada dia.

Per tant, i com diu la dita, pel maig ha caigut cada dia un raig, ja que, a un lloc o altre, cada jornada s’ha vist ploure a Catalunya. No obstant, com que la majoria d’episodis es tractaven de tempestes de tarda, no ha plogut de la mateixa manera a tot arreu, amb la costa com la gran damnificada al quedar lluny d’uns xàfecs que, un cop creixen al prelitoral, es desplaçaven cap a l’interior. 

Un maig més aviat càlid

Mapa de la diferència de les temperatures del mes de maig respecte de la mitjana
Mapa de la diferència de les temperatures del mes de maig respecte de la mitjana | Meteocat

 

El maig ha estat més càlid del normal a gran part del litoral i prelitoral, pla de Lleida, la part alta de la Noguera Pallaresa i centre del Berguedà. Una situació afavorida per les estones llargues de sol que han provocat un augment de la temperatura diürna.

No obstant, els termòmetres s’han quedar més curts i per sota de la mitjana a punts del Pirineu, Prepirineu, Priorat i zones de l’Anoia o el Baix Penedès, entre d’altres. Destaquen els dies 1, 2, 12 i 13 de maig, quan les precipitacions van venir acompanyades d’una forta baixada de les temperatures i la neu va reaparèixer al Pirineu.


Comentaris

envia el comentari