Calamarsada intensa a Palafolls aquest diumenge

Calamarsades, mànegues marines i neu al Montseny per les tempestes d’aquesta tarda

Els xàfecs han afectat principalment les comarques de Barcelona i sud de Girona, així com el Prepirineu i zones properes. S’han superat els 20 l/m² en alguna ocasió

Les tempestes de tarda típicament primaverals anunciades per aquest diumenge no han fallat i des del migdia han començat a créixer nuvolades que, amb el pas de les hores, han deixat xàfecs i tamborinades amb llamps i trons a molts punts de les comarques de Barcelona, sud de Girona i Prepirineu, principalment. Ho han fet amb forta intensitat en algunes ocasions i el resultat ha estat de nombroses calamarsades, mànegues marines davant de la costa del Maresme i una nova nevada al Montseny  que ha deixat els cims ben blancs.

Destaca especialment la forta calamarsada que hi ha hagut a Palafolls, al Maresme, on tots els carrers i carreteres han quedat ben blancs per la gran quantitat de gel caigut. La mida d’alguns grans de gel fan pensar que en alguns moments ha caigut pedra considerable. El nord de la comarca ha estat afectat per una forta tempesta que, un cop ha arribat al mar, ha deixat una impressionant mànega que s’ha pogut veure des de municipis com ara Sant Pol de Mar o Calella. Aquesta és la imatge que oferia el radar meteorològic del Meteocat a mitja tarda: 

Imatge del radar a mitja tarda d'aquest diumenge
Imatge del radar a mitja tarda d'aquest diumenge | METEOCAT

 

Les tempestes han estat especialment intenses al Bages, Osona, Moianès, Maresme, la Selva, els dos Vallesos, Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf i, especialment, a l’Alt Penedès, on un fort aiguat ha escombrat la comarca amb calamarsada i, inclús, alguna pedregada. A més, els aiguats han fet caure en picat les temperatures, especialment al voltant del Montseny, on la nevada ha estat considerable a les cotes altes. Per exemple, a les 17:00h la temperatura a Santa Coloma de Farners era de tan sols 5,5º, o a Viladrau de 5º. 

Aquestes són algunes de les imatges que ens han deixat els aiguats, les calamarsades i pedregades, les mànegues marines i al neu al Montseny:

Més de 20 l/m² en alguns punts

Les dades més importants de precipitació s’han registrat a la Selva, Maresme, zona del Montseny i a l’Alt Penedès. En alguna ocasió s’han superat els 20 l/m² amb aigua caiguda en molt poca estona.  Aquests són els registres més destacats que s’han recollit aquest diumenge a la tarda:

  • Santa Susanna: 22 l/m²
  • Tordera: 22 l/m²
  • Gisclareny: 19 l/m²
  • La Granada: 18 l/m²
  • Santa Coloma de Farners: 16 l/m²
  • Montseny: 14 l/m²
  • Malgrat de Mar: 14 l/m²
  • Sant Cugat del Vallès: 8 l/m²
  • Vacarisses: 6 l/m²

Tempestes a la baixa a l’espera d’un dilluns amb més núvols que pluja

Al llarg del vespre encara poden caure ruixats i alguna tempesta a punts de Barcelona, sud de Girona, Pirineu i Prepirineu i extrem nord-est de les comarques de Lleida. No obstant, la tendència serà que vagin a la baixa i deixin pas a una nit molt tranquil·la però amb augment dels núvols, que seran molt presents arreu dilluns al matí.

No obstant, tan sols s’espera algun plugim dispers, sobretot a Ponent. La tarda del primer dia de la setmana serà amb més estones de sol i algun xàfec molt més aïllat i feble al Pirineu i nord-est, però a última hora arribaran noves precipitacions per Lleida i sud de Tarragona. Les temperatures pujaran clarament.   Consulta aquí la previsió completa per dilluns.