Imatge d'una esllavissada en una carretera de Begues, Baix Llobregat

Balanç d’un nou temporal tràgic i de rècord: Un mort, més de 200 l/m², talls, inundacions i esllavissades

En algun punt mai havia plogut tant en un mes d’abril. Una persona ha mort en una riuada a Osona i s’han hagut de fer alguns rescats i desallotjaments sense ferits

El dur temporal de llevant  que ha afectat Catalunya durant els darrers dies deixa un balanç molt important i, en alguns casos, de rècord. Les pluges han estat molt abundants i s’han superat els 200 l/m² en diversos punts  de Barcelona i Girona, amb moltes incidències, especialment per inundacions, talls de carreteres i de trens, desbordaments de rius, caiguda d’arbres, esllavissades, algun esfondrament i rescats  d’alguns conductors atrapats. Però sobretot s'ha de lamentar la mort d'una persona que hauria estat arrossegada per una riera a Osona, l'única víctima de moment del temporal. .

Els rius i rieres de tot el territori han crescut de forma acusada i, en alguns casos, s’han arribat a desbordar en alguns trams, com és el cas del Gaià, la Tordera, el Daró o el Ter. El telèfon d’emergències 112 ha rebut més de 1.500 trucades per incidències a causa del temporal mentre que els Bombers han atès més de 600 serveis des del dimarts.  Una de les incidències més destacades ha estat el trencament d'una mota del riu Ter que ha obligat a desallotjar alguns veïns entre Torroella de Montgrí i la gola del Ter, al Baix Empordà. 

Talls de carreteres i trens i rescats

Han estat moltes les carreteres afectades per inundacions, esllavissades i caiguda d’arbres, essent 26 les afectades dimecres al matí, algunes de les quals estan tallades. Destaquen dues incidències a la xarxa viària en especial. Una d’elles va ser el rescat d’una conductora atrapada dimarts a la nit per la caiguda d’un arbre a la N-II a Calella (Maresme), mentre que l’altra ha estat el rescat de dos conductors que han quedat atrapats amb els seus vehicles la matinada del dimecres per la crescuda del riu Ter entre Verges i Ultramort (Baix Empordà). Diverses esllavissades també van causar  problemes dimarts a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, amb talls a les línies d'Igualada i Manresa i alteracions a les del Vallès.

Més de 200 l/m² amb rècords

Les pluges han afectat especialment la costa i prelitoral de Barcelona, nord de Tarragona i comarques de Girona.  En la majoria d’aquests casos, no hi ha parat de ploure des del dissabte a la tarda fins aquest dimecres a primera hora, amb registres que, en tot l’episodi, es mouen entre els 100 i 200 l/m², inclús pel damunt en alguns casos. A la resta de Catalunya també hi ha plogut amb ganes, però per sota dels 100 l/m².

Tot i que no ha estat un temporal, ni de bon tros, tan greu, important i històric com el Glòria del mes de gener d’aquest any, el cert és que aquest episodi ha deixat alguns rècords, a l’espera de confirmar-ne d’altres.

El més sonat és el de l’Observatori Fabra de Barcelona, on mai, en més de 100 anys d’història, havia plogut tant en un mes d’abril, en un sol dia d’aquest mes i en un episodi també a l’abril. Tres dades rècord que, respectivament, es resumeixen en 257 l/m², 83 l/m² i 213 l/m². 

Aquests són els registres de pluja més importants recollits fins aquest dimecres al matí a Catalunya:

Taula del balanç final de pluges recollides a Catalunya entre el 18 i el 22 d'abril
Llistat final de les pluges més important a Catalunya en tot el temporal | METEOCAT

Previsió per a les properes hores

Al llarg del matí de dimecres el cel continuarà molt gris amb pluges cada cop més febles i disperses a les comarques de Girona i zones de la costa. A la tarda s’obriran algunes clarianes i tan sols quedaran ruixats dispersos al nord-est, Pirineu, Prepirineu i nord-est. Compte amb el vent de gregal que bufarà fort  en alguns punts, mentre que el temporal de mar seguirà sent dur a la costa, especialment de Girona i Barcelona, amb diverses alertes activades. Dijous tot plegat ja serà història.