Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
platja barcelona

Balanç temps febrer: rècords de calor i absència de precipitacions

Les temperatures han estat totalment fora de lloc en aquest segon mes de l’any 2020, a més d'un mes que ha estat totalment sec arreu de Catalunya

platja barcelona
Els dies assolellats i més típics d'abril han predominat al llarg del mes de febrer | GTRES

Aquest passat mes de febrer del 2020  ha assolit registres totalment fora de lloc per l’època de l’any pel que fa a la temperatura, inclús assolint rècords i amb valors més propis d'abril, que no pas de febrer, al llarg d'algunes jornades. De fet, la mateixa presència de vents aponentats han afavorit aquesta anomalia de temperatures tan marcada, també han fet que l'absència de pluja hagi estat la protagonista a gran part del país. Només una petita zona del Maresme s'ha acostat als registres mitjans mensuals. Aquest és el balanç segons les dades del mes de gener del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)

El febrer s’ha caracteritzat per una circulació molt forta de vents de l'oest a tota Europa, amb borrasques que viatjaven pel nord del continent a gran velocitat i els anticiclons es mantenien ferms al Mediterrani. Aquest fet ha provocat que les masses d’aire fred polar s'hagin quedat restringides a latituds polars comportant una anomalia tèrmica molt alta i una precipitació molt escassa. Al llarg del mes, s'han registrat fins a quatre episodis de temperatura elevada que han comportat algun valor de temperatura inèdit.

Mapa del butlletí mensual del mes de febrer a Catalunya
Mapa d'anomalies de temperatura respecte a la mitjana climàtica | Servei Meteorològic de Catalunya

Quatre pics de calor consecutius que han acabat amb rècords

Ha estat un mes excepcionalment càlid, però amb un precedent el febrer de 1990, que va ser semblant al d’enguany, o fins i tot més càlid en alguns sectors del país, fet confirmat per les dues sèries centenàries del país. En el cas de l’Observatori Fabra de Barcelona el febrer d’enguany ha estat el més càlid de tota la sèrie de 107 anys, amb una temperatura mitjana de 12.7 °C, que supera els 12,5 °C del febrer de 1990, i a l’Observatori de l’Ebre (Roquetes, Baix Ebre), amb dades des de 1905, ha registrat el valor de 14,6 °C, el segon més alt després dels 14,7 °C del 1937.

El primer pic de calor  va arribar entre els dies 1 i 4 de febrer i el valor més elevat de l’episodi van ser els  26,4°C registrats a Anglès (Selva), no gaire lluny dels 25,8 °C de Cabanes (Alt Empordà), i els 25,4 °C de la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà). Nou estacions del Servei Meteorològic de Catalunya amb més de 10 anys de dades van superar la seva temperatura màxima absoluta de febrer, totes elles al litoral i prelitoral Central i Nord. L’Observatori Fabra de Barcelona, amb una sèrie de 107 anys, va registrar un rècord de temperatura màxima de febrer. Concretament, els 22,4 °C del dia 3 superen els 22,2 °C assolits l’any passat, el dia 22 de febrer de 2019.

El  segon (10-11 febrer) i tercer episodi (16 i 17 febrer)  de calor, no va causar nous rècords de temperatura màxima, però si de mínima. El dia 16,  tres observatoris  amb més de 10 anys de dades van mesurar la temperatura mínima diària més alta en un mes de febrer,  on la temperatura mínima no va baixar dels 12 °C en tota la nit. Segons dades del globus meteorològic que es llença des de Barcelona, amb 22 anys de dades, el dia 3 al migdia es van mesurar els 0°C a 4.139 m, nou rècord de la sèrie de febrer, superant els 4.093 m mesurats el 2 de febrer del 2016.

El  quart episodi va arribar de cara al 22 de febrer  i es va perllongar durant 48 hores,  fins al 24. El 23, es van fregar els  25 °C a  diversos  sectors del nord-est. Per exemple, 24,7°C a la Vall d’en Bas (Garrotxa) i Anglès (la Selva) o 24,4 °C a Girona. Es van registrar rècords de febrer a la Cerdanya, amb 23,8 °C a Das (Cerdanya) va superar el rècord de febrer per segon dia consecutiu. La temperatura va ser molt alta a sectors elevats, fins al punt que 4 observatoris del Servei Meteorològic de Catalunya, van registrar la mínima més alta en un mes de febrer, totes elles a l’alta muntanya. Precisament, on s'ha arribat a anomalies de  fins a +6ºC per sobre la mitjana climàtica  mensual, un escàndol.

Mapa del butlletí mensual de febrer a Catalunya
Mapa d'anomalies de precipitació del mes de febrer a Catalunya | Servei Meteorològic de Catalunya

Absència de precipitacions

El febrer ha estat molt sec a Catalunya, amb precipitacions registrades de menys del 20% respecte a la mitjana climàtica, excepte zones altes del Pirineu occidental, al sud del Maresme i Vallès Oriental, on el mes ha estat sec. Tot i això, a diferència de la temperatura, no ha estat rècord. Tenim altres exemples de febrers igual o més secs que el d'enguany.