Hivern sense hivern de rècord: dels més càlids de la història a Catalunya, però també amb molta pluja

En alguns casos s’han assolit registres molt elevats mai vistos fins ara. El nord-est i l’Ebre són les zones on més ha plogut

Imatge d'un termòmetre en plena onada de calor
Les temperatures han estat molt càlides aquest hivern a Catalunya | Arxiu

Aquest hivern el podrem qualificar de no-hivern, tenint en compte les dades finals i oficials del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) un cop s’ha donat per finalitzada l’estació meteorològica, que comprèn els mesos de desembre, gener i febrer. Feia dècades que no vivíem a casa nostra un període hivernal tan sec i, alhora, tan plujós, amb alguns rècords inclús.

Calor de rècord a ple hivern

Durant pràcticament tot el període hivernal, les temperatures han estat superiors a la mitjana normal per l’època, amb l’única excepció de les terres de Ponent, on les boires de principis d’any i finals de desembre van mantenir un ambient gèlid. No obstant, no ha estat fins al mes de febrer que s’han batut rècords clars i amplis. 

Al llarg del darrer mes, s’han registrat un total de quatre calorades, amb màximes pel damunt dels 20º de forma extensa. Un ambient atípicament primaveral que ha deixat registres mai vistos en moltes estacions. De fet, si agafem els dos observatoris més antics de Catalunya amb més de 100 anys de dades, s’aprecia la magnitud dels registres. Tant l’Observatori de l’Ebre com l’Observatori Fabra de Barcelona han assolit el segon hivern més càlid de la seva sèrie, només superat pel del 2016.

Mapa d'anomalia de pluges a Catalunya l'hivern del 2020
Mapa d'anomalia de pluges a Catalunya aquest hivern | Meteocat

Glòria deixa pluges excepcionals

Pel que fa a les precipitacions, han estat molt irregulars pel que fa als dies de pluja, però amb diversos episodis de precipitacions que van deixar quantitats importants d’aigua i neu. Molta pluja en conjunt, excepte a l’Aran. Al desembre hi va haver fins a tres episodis de pluges que van convertir aquell mes en el desembre més plujós des de l’any 2000.

No obstant, el plat fort va arribar entre els dies 19 i 23 de gener, quan la borrasca Glòria va deixar un temporal històric a gran part de Catalunya. Es van arribar a superar els 200 l/m² de forma local en un sol dia amb registres finals d’entre 300 i més de 500 l/m².  De fet, no es recordava un gener tan plujós des d’almenys l’any 1996. La nevada també va ser excepcional al Pirineu de Girona amb quasi un metre i mig de neu nova al Ripollès.

Com a dada de referència, l’Observatori de l’Ebre ha registrat el segon hivern més plujós de la seva història, només superat pel del 1972. Per contra, el mes de febrer ha estat extremadament sec arreu.

Mapa d'anomalia de pluges a Catalunya l'hivern del 2020
Mapa d'anomalia de pluges a Catalunya aquest hivern | Meteocat


Comentaris

envia el comentari