Una calamarsada històrica deixa a Mèxic gruixos d’un metre de gel

Guadalajara, la capital de l’estat de Jalisco, s’ha vist afectada per una tempesta sense precedents. Cotxes i innombrables accessos a habitatges i locals han sigut obstaculitzats

Imatge de pluja caient
Imatge dels catastròfics efectes de la calamarsada | Redacció

 

Aquest cap de setmana ha tingut lloc una calamarsada històrica a la Guadalajara mexicana, deixant un metre de gruix de gel. La inestabilitat atmosfèrica i la calor van ser els motors d’aquest fenomen excepcional, que va caure en menys de mitja hora. La magnitud de la situació va ser tan gran que militars i operaris de Protecció Civil de Jalisco, estat d’on és la capital aquesta ciutat, van haver de treure el gel amb maquinària pesant. A més, els propis habitants d’aquesta localitat van veure’s obligats a excavar entre l’ampla capa de glaç.

La tempesta sense precedents va afectar cotxes, accessos, cases i locals. Segons els Ajuntaments de Guadalajara i Tlaquepaque, 200 habitatges i negocis, així com 50 vehicles, es van veure afectats. Els carrers es van convertir en autèntics rius que van arrossegar els automòbils com si res, deixant-los apilats i enterrats sota el gel. La tempesta també va ser causant de danys personals. Segons Protecció Civil, es van donar dos casos d’hipotèrmia.

Concretament, la calamarsada va tenir lloc el diumenge 30 de juny. Alguns meteoròlegs assenyalen que el fenomen va arribar a la capital de Jalisco mitjançant les inundacions produïdes per una intensa tempesta. «Aquestes enormes piles són segurament el resultat d’una inundació sobtada a les àrees urbanes durant una tempesta», va escriure al Twitter el científic del clima Daniel Swain.

«Vegin la calamarsa que sembla una nevada, i després ens preguntem si el canvi climàtic existeix de debò. Aquests són fenòmens naturals que no havíem vist mai», va destacar el governador de l’Estat, Enrique Alfaro, donant èmfasi al succés.

El gel es desfà de pressa, però és un fenomen habitual

Els termòmetres a Guadalajara han arribat a assolir una màxima de 30º els darrers dies, el que causa que el gel no trigui molt de temps en desfer-se. En aquesta zona les calamarsades no són un fenomen atípic durant els mesos d’estiu, especialment en grans elevacions com és el cas de la capital de l’estat de Jalisco, amb una altura gairebé igual que la de la ciutat de Denver, Colorado (EUA). Segons Swain, en aquest darrer municipi s’han donat fenòmens similars als de Guadalajara.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari