Juny: el mes amb més hores de sol de l’any i d’entrada a l’estiu

L'agenda astronòmica estarà marcada pels dies que s’allargaran una mica més fins pràcticament Sant Joan i la lluna plena que tindrem a finals de mes

El sol lluirà més hores aquest juny que cap altre mes
El sol lluirà més hores aquest juny que cap altre mes | Arxiu

El mes de juny és, sens dubte, el mes amb més hores de claror de tot l’any, ja que vivim el solstici de l’estiu, que és quan el dia s’allarga més de tots els 365 dies que té l’any. A més, tot plegat coincideix amb l’entrada de ple a l’estiu el dia 21, just abans de Sant Joan.

Pel que fa a altres factors astronòmics, seguirem sota els efectes de la pluja d’estrelles dels Ariètids, asteroides provinents de la constel·lació d’Àries que es poden veure entre finals de maig i principis de juliol i que tindran un punt màxim el dia 7 de juny. La nit d’aquell dia, si mirem al cel podrem arribar a veure fins a 54 estrelles fugaces cada hora. 

Pel que fa a la lluna, el dia que estarà més propera a la terra en la seva òrbita al voltant del nostre planeta serà el dia 14 de juny (fase coneguda com el “perigeu”), mentre que el dia que estarà més lluny serà el 30 de juny (fase coneguda com a “apogeu”), moment que coincidirà amb els dies de màxima llum del satèl·lit.

Benvinguda a l’estiu i dies més llargs

L'estiu arriba el dia 21 de juny
L'estiu arriba el dia 21 de juny | Arxiu

 

El dia 21 de juny a les 10:07h donarem la benvinguda a l’estiu, malgrat que l’estiu meteorològic es considera que comença el dia 1 del mateix mes i dura fins el 31 d’agost. L’arribada de la nova estació la celebrarem per la revetlla de Sant Joan, el 23 de juny.

Fins que no arriba el solstici d’estiu, els dies es fan cada dia una mica més llargs i les nits més curtes. De fet, fins el 21 de juny els dies s’allarguen entre 1 i 2 minuts, arribant al seu màxim el mateix dia del solstici amb un total de 15 hores i 11 minuts de dia i menys de 9 hores de nit. 

Aquest fet converteix el juny en el mes que té els dies més llargs de tot l’any. A partir de llavors, però, el dia comença a minvar poc a poc. Un canvi, però, que no arribem a percebre pràcticament fins a finals de juliol i, sobretot, a l’agost.  

Lluna plena a finals de mes

La lluna acostuma a ser plena i nova un cop al mes
La lluna acostuma a ser plena i nova un cop al mes | Arxiu

 

La lluna plena la tindrem justament a finals de mes, concretament el dia 28 de juny, per la revetlla de Sant Pere. Aquell dia, el satèl·lit natural del nostre planeta sortirà per l’est a les 21:42h del vespre i es pondrà per l’oest a les 06:35h del matí del dia següent.

La lluna plena no coincidirà gens amb el perigeu (distància mínima entre el satèl·lit i la terra) i, per tant, no tindrem una superlluna. De fet, el perigeu coincidirà més aviat amb la lluna nova, que aquest mes serà el 13 de juny. 


Comentaris

envia el comentari