rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

ÚLTIMA HORA

Pedro Sánchez acudirà als debats electorals de RTVE i Atresmedia

Tot i la calor, avui és el dia de l'any en què la Terra està més lluny del Sol

Aquesta situació, coneguda com Afeli, ens deixa constància que l’estiu i l’hivern no estan marcats per la nostra aproximació a l’astre rei
Els raigs solars impacten més directament a l'estiu a l'hemisferi nord | Arxiu

 

Malgrat que ens trobem de ple a l’estiu i amb una calor intensa a gran part del país, justament avui, 6 de juliol, és el dia de l’any en què la Terra està més lluny del Sol. De fet, serà cap a tres quarts de set d’aquesta tarda quan es produirà aquesta situació, coneguda com Afeli.

 

D’aquesta manera, avui ens trobem a uns 152 milions de quilòmetres del Sol, uns 5 milions més lluny que no pas els primers dies de gener, quan el nostre planeta està més a prop que mai de l’astre rei i es produeix el Periheli.

Per què fa més calor si estem més lluny del Sol?

El solstici d'estiu fa que a l'hemisferi nord faci més calor | Arxiu

 

Molta gent no entén com és que a ple juliol i amb la calor que fa ens trobem a la distància màxima amb el Sol. La raó la trobem en el fet que la calor a la Terra no es basa en la distància que tenim respecte l’astre de la nostra galàxia, sinó que ho marca el grau de radiació solar que rebem.

 

No és la distància qui marca les estacions de l’any, sinó com incideixen els raigs de Sol a la Terra. I és ara a l’estiu quan la radiació solar impacta de forma més vertical a l’hemisferi nord, raó per la qual fa més calor, ja que el planeta està inclinat de tal manera que tot el nostre hemisferi rep més directament els raigs solars, a diferència de l’hivern, quan la inclinació terrestre fa que el sol impacti més a l’hemisferi sud.

Estiu més llarg

L'òrbita de la Terra al voltant del Sol no és circular sinó que és elíptica | Arxiu

 

L’Afeli es dona sempre a principis de juliol, mentre que el Periheli es produeix a principis de gener, sempre poc després dels solsticis d’estiu i d’hivern. La raó la trobem en el fet que l’òrbita de la Terra al voltant del Sol no és circular, sinó més aviat el·líptica.

 

Això també fa que algunes estacions siguin més llargues que les altres. Per sort pels amants de la calor, és sempre l’estiu el que és més llarg de l’hivern, concretament poc més de 4 dies.