FOTO HISTÒRICA

🔴 Comença el diàleg entre Torra i Sánchez

La calor dispara l’ozó troposfèric a tot Catalunya

Ecologistes en Acció alerta de l’augment d’aquest gas contaminant i demana mesures urgents per millorar la qualitat de l’aire
La contaminació i la calor dispara l'ozó troposfèric | Arxiu

 

Les temperatures tan altes que s’estan registrant aquests dies estan fent disparar l’ozó troposfèric a Catalunya i a gran part d’Espanya. Un gas contaminant que s’ha vist augmentat per l’estancament de l’aire agreujat clarament pels gasos contaminants que produeix l’home.

 

Així ho alerta l’ONG Ecologistes en Acció en un informe en el que demana que, davant la persistència de la calor de cara als propers dies, les institucions adaptin mesures urgents per apaivagar aquesta situació i millorar la qualitat de l’aire, com ara la decisió de l’ajuntament de Valladolid de tancar el trànsit motoritzat al centre urbà aquest cap de setmana.

10 comunitats autònomes pel damunt dels límits legals d’ozó troposfèric

La calor està estancant molt l'aire a tot el país | Arxiu

 

Fins a 10 comunitats autònomes de tot l’estat, entre elles Catalunya, han superat els límits legals permesos d’ozó troposfèric. En concret, la Comunitat de Madrid, les dues Castelles, Extremadura, interior d'Andalusia, Múrcia, València, Catalunya, Balears i la vall de l'Ebre han registrat en l'última setmana nivells superiors als 120 micrograms d'ozó per metre cúbic d'aire establerts com límit per a la salut humana.

 

L'ONG recorda en el seu informe que el valor objectiu establert en la normativa no ha de superar-se més de 25 dies a l'any, i en aquesta primavera i estiu ja s'ha sobrepassat en mig centenar d'estacions de control de la contaminació.

 

Entre aquestes estacions, destaquen la de Còrdova, Jaén, Víznar (Granada), Tona (Osona), Morella (Castelló), Zarra (València), Càceres i El Atazar i Orusco de Tajuña (Madrid).

 

Els gasos contaminants, els principals culpables

La contaminació produïda pels humans està danyant la capa d'ozó | Arxiu

 

Ecologistes en Acció apunta al trànsit motoritzat a les ciutats i carreteres de l'estat, al transport marítim i a la major producció d'electricitat a les centrals tèrmiques per l'ús d'aire condicionat com a principals causants d’aquests nivells de contaminació, agreujats per les altes temperatures.

 

Segons l'organització ecologista, els nivells elevats d'ozó troposfèric afecten de manera estructural al 82% de la població i al 88% del territori estatal, i és el contaminant més estès i amb més tendència a l'alça a Espanya per efecte del canvi climàtic.

 

L'ONG adverteix que la inhalació d'aquest contaminant provoca un increment del risc de malalties respiratòries agudes, la reducció de la funció pulmonar i l'agreujament de les patologies cardiovasculars, i la seva presència en l'atmosfera afecta de manera negativa als boscos i redueix la productivitat dels cultius.

Què és l’ozó troposfèric?

L'ozó és un gas contaminant i alhora imprescindible per als éssers vius | Generalitat

 

L’ozó és un gas contaminant que es troba de manera natural a l’atmosfera i forma la coneguda com a capa d’ozó, que protegeix els éssers vius de les radiacions ultraviolades procedents del sol. A priori, un gas beneficiós i imprescindible i, per tant, el seu deteriorament a causa de la mà de l’home pot evocar-nos a un desastre natural irreversible.

 

No obstant, l’ozó també es troba a la troposfera, la capa de l’atmosfera més propera a la superfície terrestre. Aquí és on rep el nom d’ozó troposfèric, i les seves altes concentracions poden ser perjudicials per a l’home. Els nivells més elevats s’assoleixen a l’estabilitat atmosfèrica, ja que no circula l’aire i s’hi sumen els gasos contaminants produïts per l’home.