Calor històrica febrer: rècords mai vistos abans arreu de Catalunya

Fins a 15 estacions del Meteocat marquen valors excepcionals en una nit de febrer. El Fabra de Barcelona registra la màxima més alta en més d’un segle de dades

Imatge d'un termòmetre molt amunt per la calor
Les temperatures elevades han estat de rècord aquests dies | Arxiu

Les temperatures estan sent excepcionalment altes aquests dies amb valors totalment atípics per l’època i ja es veia a venir que s’assolirien alguns rècords. Finalment, aquestes sospites s’han complert i fins a 15 estacions de les 146 que té el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) repartides per tot el territori han assolit rècords pel que fa a mínimes molt elevades en un mes de febrer. A més, les màximes també van trencar el sostre en algunes zones, especialment a les comarques de Girona, on de forma excepcional es van superar els 26º el dilluns 3 de febrer. 

Nits estranyament càlides

En concret, es tracta de 15 estacions amb més de 10 anys de registres que mai fins ara havien viscut una nit tan poc freda en un febrer, un mes caracteritzat normalment pel fred de ple hivern. Destaca especialment el cas de Portbou (Alt Empordà), que amb els seus excepcionals 18º de mínima el 3 de febrer ha polvoritzat i de llarg la dada més alta que hi havia fins ara: els 13,6º del febrer del 1999. Aquestes són les 15 estacions que han assolit rècords:

Rècord en un segle al Fabra de Barcelona

Més enllà de les mínimes, destaca també el rècord de temperatura màxima assolit a l’Observatori Fabra de Barcelona, on en 107 anys de registres, mai abans s’havia viscut un dia de febrer tan càlid. En concret, el dia 3 es van assolir els 22,4º en aquest punt, dada que supera els 22,2º del 22 de febrer del 2019. Per tant, es confirma que la temperatura s’està disparant aquests últims ants i s’estan superant tots els rècords establerts fins ara. De fet, el Fabra també ha assolit la mínima més alta de la seva història amb 15º.

Pel que fa a la resta de màximes, també hi ha hagut rècords absoluts molt destacats més enllà del més que centenari de Barcelona, superant-se àmpliament els 20º a diversos llocs, inclús els 25º de forma excepcional i local. Aquesta és la llista d'altres rècords de màximes el dilluns 3 de febrer:

  • Anglès: 26,4º
  • Cabanes: 25,8º
  • La Bisbal d'Empordà: 25,4º
  • La Tallada d'Empordà: 24,8º
  • Monells: 24,8º
  • Barcelona (Zona Universitària): 23,5º
  • Dosrius: 22,6º

Torna l’ambient d’hivern

Les temperatures ja baixaran una mica aquest dimarts, 4 de febrer, però serà sobretot entre aquest vespre i dimecres quan la baixada dels termòmetres serà molt marcada i tornarem als valors normals per l’època. No s’espera cap fredorada, ni de bon tros, però venim de molt amunt i el descens es notarà clarament arreu.


Comentaris

envia el comentari