La calor, la sequera i les imprudències eleven el risc d’incendis aquest Sant Joan

La Generalitat alerta del perill que suposa llençar petards i fanalets de foc en zones de vegetació. La falta pluja i l’inici d’una onada de calor agreugen la situació
Un bomber apagant l'incendi declarat ahir a la nit a Sabadell
El risc d'incendis és elevat aquest Sant Joan | Bombers

Aquesta revetlla de Sant Joan arriba en un moment crític pels boscos degut a la calor intensa que anirà a més, la sequera territorial que arrosseguen moltes comarques els darrers mesos i les imprudències que cada any es donen. Per aquesta raó, les autoritats temen una festa complicada pel que fa al risc d’incendis forestal, que és més elevat que anys enrere.

 

Per aquesta raó, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha fet una crida a tenir «molta prudència» i «màxima col·laboració» ciutadana per reduir al màxim les imprudències que puguin originar un incendi forestal durant la nit i matinada de la revetlla, així com els dies anteriors i posteriors en què la gent encara llença petards, especialment per la revetlla de Sant Pere la setmana vinent.

 

En aquest sentit, Agricultura també demana extremar les precaucions a l’hora d’ubicar les fogueres lluny de zones de vegetació o utilitzar el material pirotècnic. El cos dels Agents Rurals ja ha posat en marxa un dispositiu especial per aquestes dates de vigilància i precaució d'incendis. 

 

 

Màxima alerta per l’onada de calor

Aquest període, en què tothom fa ús dels petards i encén fogueres, coincideix amb l’inici d’una onada de calor que farà que el risc d’incendis sigui molt alt els propers dies, especialment al sud de Catalunya. En aquest sentit, Agricultura afirma que és «especialment important» la precaució durant aquestes jornades, ja que a l’interior i prelitoral s’assoliran de 32º a 38º a mitjans de la propera setmana i a Ponent i vall de l’Ebre es rondaran els 40º.

 

En aquest sentit, durant la propera setmana es preveu l'activació del nivell 2 del pla alfa a les Terres de l'Ebre i sud de Lleida, amb la incorporació de comarques de la Catalunya Central i del prelitoral a continuació.

 

Cal recordar que està totalment prohibit fer focs d'esbarjo o llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc en els terrenys forestals o dins la franja de 500 metres que els envolta. També està totalment prohibit enlairar fanalets que continguin foc, i es demana llençar coets en direcció contrària a les zones forestals o agrícoles, tot i estar en zones segures.

 

Sant Joan a Tarragona
Sant Joan a Tarragona | tarragona.cat

 

94 incendis en els últims sis anys per aquestes dates

Si ens fixem en la mitjana dels últims sis anys, el llançament de petards entre el 17 de juny i el 5 de juliol, que inclou les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, ha provocat fins a 94 incendis forestals a tot Catalunya. Aquests focs, totalment evitables, han cremat un total de 128,63 hectàrees, 114 de les quals han estat forestals. Només durant el període de Sant Joan de l’any passat, es van registrar 17 incendis forestals provocats pel llançament imprudent de material pirotècnics.

 

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari