El canvi climàtic amenaça el patrimoni mundial històric del Mediterrani

Els efectes del Canvi Global inundarien Venècia i erosionarien les restes arqueològiques de la Tàrraco romana

Venècia seria una de les ciutats patrimonials més afectades per l'ascens del Mediterrani
Venècia seria una de les ciutats patrimonials més afectades per l'ascens del Mediterrani | Arxiu

El canvi climàtic es una realitat que s’escampa a totes les branques científiques i també a l’arqueologia i a l’Historia de l’Art. Un estudi recentment publicat a la revista ‘Nature Communications’ demostraria que l’ascens del nivell del mar a causa de la fosa de gel marí significaria un gran risc per a molts monuments arquitectònics situats a la costa, a finals de segle.

Les inundacions i l’erosió a causa de l’ascens de l’aigua suposarà un gran perill per a ciutats molt turístiques que es troben al litoral del Mar Adriàtic com és el cas de Venècia, algunes ciutats medievals de Croàcia i de Grècia.

Els investigadors han calculat un índex de risc, al final del segle, per a 49 llocs inclosos a la llista del patrimoni mundial de la UNESCO, dels 1092 llocs que inclou l'organització. Els autors han usat simulacions sobre l'augment del nivell del mar a finals de segle.

A partir dels seus càlculs, a l’actualitat hi ha 37 llocs que podrien inundar-se una vegada cada cent anys. Però el 2100, aquest risc haurà augmentat un 50%. Quant a l'erosió, 42 punts estan en risc actualment. L'any 2100, segons les previsions dels experts, el risc serà un 13% superior.

On es troben els monuments més vulnerables al canvi climàtic?

Tarragona patiria una forta erosió del mar segons els autors de l'estudi
Les restes romanes de Tarragona patirien una forta erosió del mar segons els autors de l'estudi | Shutterstock

 

Dels 49 monuments o ciutats històriques del Mediterrani que s’han analitzat, només dues no estan amenaçades per inundació o erosió. Són la Medina de Tunis i el santuari de Xanthos-Letoon a Turquia.

El perill més accentuat d’inundació es troba a Itàlia, amb un 87% dels llocs amenaçats. Per sota està Croàcia, amb un 86%, i Grècia, amb un 75%. A finals de segle, el nivell de l’aigua pujaria en alguns punts 2,5 metres i l’àrea inundable s’estendria al 97% dels llocs italians. Al costat de Venècia, el mar inundaria nombroses vegades la ciutat medieval de Ferrara i el delta del Po, o l’àrea arqueològica i la basílica d’Aquileia.

En canvi, els escenaris de l’estudi indiquen que el paisatge cultural de la serra de Tramuntana de Mallorca patirà un risc mitjà d’inundació però l’erosió s’accentuarà molt. La costa nord mallorquina desapareixeria pels embats de les onades.

L’únic punt de Catalunya avaluat és el conjunt arqueològic de Tàrraco. Tot i que no corre perill per inundacions greus del mar, si que té un risc elevat d’erosió. Tarragona té la segona puntuació més alta després de la ciutat de Tir, al Líban.

S’erosionaria críticament en el temps si no canvien les futures condicions climàtiques, al costat del Pythagoreio i l'Herèon de l'illa de Samos i la ciutat d'Efes, actualment a Turquia.

Mesures de protecció dels monuments contra l’ascens de l’aigua

Els experts exigeixen mesures de protecció per a aquests llocs amenaçats. Si les mesures de prevenció contra el canvi climàtic no solucionen l’ascens del nivell del mar, caldria construir barreres per defensar-les, amb el cost que comporta.

Però també afirmen que els elements culturals que no estan a la llista de la UNESCO estan destinats a la desaparició perquè no hi hauria atenció econòmica i caldria protegir-los perquè són també molt valuosos per la història humana.


Comentaris

envia el comentari