El canvi climàtic pot convertir la congelada Sibèria en un lloc atractiu per viure

Un estudi indica que la pujada de les temperatures provocarà que el clima sigui clarament més suau en aquesta zona extremadament freda actualment de Rússia
Sibèria podria tenir un clima més suau amb el canvi climàtic
Sibèria podria tenir un clima més suau amb el canvi climàtic | Arxiu

El canvi climàtic ja és imparable i, si els governs no sumen esforços per reduir les emissions, els seus efectes devastadors poden ser inimaginables. En aquest sentit, una darrera investigació ha conclòs una dada sorprenent, i és que l’augment de les temperatures a nivell global pot provocar que una zona tan gèlida com és Sibèria, a Rússia, pugui ser atractiva per viure amb un clima més suau a finals d’aquest segle.

 
 

Així ho indica un estudi del Centre d’Investigació Federal de Krasnoyarsk (Rússia) i el National Institute of Aerospace dels Estats Units. La investigació ha consistit en plantejar escenaris climàtics de futur comparats amb els actuals examinant el confort climàtic de la Rússia asiàtica i desenvolupant potencials assentaments humans al llarg d’aquest segle.

 

Imatge d'un riu de Sibèria pràcticament congelat
Imatge d'un riu de Sibèria pràcticament congelat | Arxiu

 

L’estudi, publicat a la revista ‘Environmental Research Letters’, ha comptat amb l’anàlisi del paisatge ecològic, la gravetat de les temperatures hivernals i el grau del fred gèlid d’una zona caracteritzada per ser el punt habitat més fred del món i amb poques precipitacions.

 

Els resultats han determinat un augment d’entre 3,4º i 9,1º de mitjana a l’hivern, una pujada d’entre 1,9º i 5,7º a l’estiu i un increment de les precipitacions d’entre 60 i 140 l/m². Això fa pensar els experts en un clima «més suau» que convertiria part d’aquesta remota y extensa zona de Rússia en habitable per als humans d’altres regions més temperades.

 

L'ambient és gèlid durant molts mesos de l'any a Sibèria
L'ambient és gèlid durant molts mesos de l'any a Sibèria | Arxiu

 

La Rússia asiàtica, la desconeguda terra gelada

Sibèria es troba dins de la Rússia asiàtica, zona caracteritzada per ser àrida, poc habitable pel seu clima extrem, tant a l’estiu com a l’hivern. Aquesta àrea representa el 77% de la superfície terrestre de Rússia amb els seus 13 milions de km² d’extensió, però només concentra el 27% de la població total del país, la majoria de la qual viu a les grans estepes forestals del sud, on el clima és més confortable i la terra és més fèrtil.

 

Per tant, si es confirma aquest canvi climàtic a Sibèria, això provocarà que els assentaments humans s’estenguin per aquesta zona a finals de segle. Unes migracions humanes que s’han donat sempre al llarg de la història a causa dels canvis climàtics.

 

«Actualment, la Rússia asiàtica és extremadament freda, però en un futur clima més càlid, és probable que la seguretat alimentària, en termes de distribució de cultius i capacitat de producció, sigui més favorable perquè les persones donin suport als assentaments», explica la doctora Elena Parfenova, del Centre d’Investigació Federal Krasnoyarsk, afegint que aquest canvi haurà d’anar acompanyat de noves inversions a la zona per part de les institucions.  

 

També et pot interessar...

  • Barcelona, dins del grup mundial de ciutats que lideren la lluita contra el canvi climàtic


Comentaris

envia el comentari