Les baixes temperatures, el gel, la neu... l'hivern té sens dubte molts ingredients que no deixen de sorprendre a qui els mira. Però si hi ha algú que guarda secrets i misteris per sempre més i que desperta la curiositat davant de tot aquell qui el mira és el cel. En aquesta ocasió, la passada nit la màgia s'ha apoderat d'Esterri d'Àneu. Una vegada més, el fotògraf de la natura Ramon Baylina ha pogut captar imatges irrepetibles que són dignes d'apreciar.
Tal com ha explicat Baylina a través del seu compte de Twitter @meteopallars, la darrera nit i gràcies a un cel completament serè, a Esterri d'Àneu han pogut gaudir de la reunió estel·lar entre Júpiter, la Lluna i Venus. La imatge, tal com explica el fotògraf, és neta i serena, a la vegada de màgica i misteriosa. A les fotografies es pot veure sense cap problema aquesta magnífica alineació dels astres que han tingut a la Lluna com a punt de referència en un cel negre que ha brillat més que mai. La veritat és que en Ramon Baylina ja ens té acostumats a captar aquest tipus d'imatges.
Un cel completament serè a Esterri d'Àneu a permés gaudir de la reunió estelar entre Júpiter,la Lluna, Venus i Esterri d'Aneu al #PallarsSobira pic.twitter.com/WK9U4gWywV
— Ramon Baylina (@meteopallars) 31 de enero de 2019
Concretament, en els darrers dies ha pogut fotografiar en nombroses ocasions com la neu ha enfarinat aquest bonic poble del Pallars Sobirà i els seus voltants. A més a més, ha estat testimoni de curioses troballes com la d'unes pomes que, malgrat la neu que suportaven al seu damunt, aguantaven fermes el pas del temps.
Us ve de gust pomes fresques del pirineu? en queden unes quantes a l'arbre.... pic.twitter.com/s9eczXngIt
— Ramon Baylina (@meteopallars) 30 de enero de 2019
Imatge ben curiosa i sorprenent la que hem vist al Pirineu aquests últims dies. L’intens fred, juntament amb les nevades, ha congelat l’aigua de rius i llacs a tota la zona, però de tant en tant es donen alguns fenòmens naturals ben interessants que poques vegades podem gaudir a casa nostra. En aquest cas, es tracta d’un disc de gel rotatori, també conegut popularment com a Lluna de gel per la seva forma rodona i blanca, que s’ha pogut veure al Rafting Parc de la Seu d’Urgell, a l’Alt Urgell.
Segons informa a través de twitter ‘MeteoPirineus Cat.’, aquest espectacular fenomen es va poder veure el passat dia 25 de gener a les instal·lacions esportives d’aquest centre, just després de l’episodi de neu molt intens que va afectar la zona i que va deixar grans gruixos a gran part del Pirineu. Aquest és l’impressionant vídeo del disc de gel rotatori:
Espectacular disc de gel giratori al @RaftingParc !!
Ho veiem molt sovint als EEUU, avui ho tenim al Pirineu @AlfredRPico @TomasMolinaB @jacobpetrus_tve @ARAmeteo @eltempsTV3 pic.twitter.com/oqKzMDBLTL — MeteoPirineus Cat. (@MeteoPiri) 25 de enero de 2019
El disc de gel rotatori es forma quan les temperatures són prou baixes com per congelar l’aigua de rius i llacs. No obstant, és necessari un corrent per tal que la glaçada sigui parcial, moment a partir del qual l’aigua continua circulant al voltant del gel i, si aquest no està fixat a una vora, es queda en bucle girant al mateix punt gràcies a la força de la corrent per totes bandes. La seva forma és rodona i fa recordar a una Lluna, sobretot pel seu color blanquinós que, segons la tonalitat, simula cràters.
Més notícies: