Capturen una perillosa tortuga de mig metre al riu Llobregat

L’animal, trobat pels Agents Rurals a Sant Joan Despí, pertany a una espècie exòtica i pot fer fortes mossegades

La tortuga mossegadora trobada avui a Sant Joan Despí
La tortuga mossegadora trobada avui a Sant Joan Despí | Agents Rurals

  Els Agents Rurals han capturat aquest dimarts al riu Llobregat una tortuga mossegadora que fa mig metre de llargària i pesa 12 quilos. La troballa s’ha fet al riu al seu pas pel municipi de Sant Joan Despí, al Baix Llobregat, i l’animal pot arribar a ser perillós per la seva potent mossegada.

La captura s’ha dut a terme després de l’avís que ha llançat un ciutadà que ha vist la tortuga a prop del riu. Un cop trobat i capturat, l’animal ha estat traslladat al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), ubicat a Masquefa, a l’Anoia.

Un perill per a les persones

Es dona el cas que aquest tipus de tortuga, coneguda com a mossegadora, pot arribar a ser perillosa per a les persones degut a la seva forta mossegada. Aquesta espècie no és típica del nostre país, sinó que és autòctona de zones del nord d'Amèrica. 

Es tracta d’una espècie exòtica que no ha arribat per casualitat al riu Llobregat. El més probable és que, com sol passar, algú tenia la tortugues a casa com a mascota fins que va créixer massa, de tal manera que s’hauria tornat insostenible mantenir-la a casa.

En aquest cas, el que s’ha de fer és dirigir-se a un centre de tractament d’aquests tipus d’animals, com ara el CRARC, i deixar allà l’animal. No obstant, moltes persones abandonen els exemplars al mig de la natura, cosa que pot ser molt perillosa i és il·legal.

La tortuga mossegadora és típica de països del nord d'Amèrica
La tortuga mossegadora és típica de països del nord d'Amèrica | Arxiu

 

Una amenaça pel medi ambient

Com que aquesta espècie és exòtica, pot ser una amenaça pels animals autòctons de la zona on s’abandona com són, per exemple, les tortugues d’aigua. De fet, els Agent Rurals alerten que l’alliberament d’aquest tipus d’animals al nostre medi natural posa en risc la resta d’espècies de la fauna local i pot, inclús, ser un perill per als ciutadans, com és el cas.

No és, ni molt menys, la primera vegada que es troben tortugues mossegadores a Catalunya. Una de les últimes vegades va ser l'any 2016 a l'estany de Banyoles, al Pla de l'Estany. En aquell cas, es tractava d'un exemplar jove que feia tan sols 20 centímetres. 


Comentaris

envia el comentari