La cervesa pot anar desapareixent per culpa del canvi climàtic

Un estudi conclou que l’augment dels episodis forts de sequera i calor afectaran a la producció de civada, l’ingredient principal d’aquesta beguda

La cervesa és la beguda alcohòlica més consumida del món
La cervesa és la beguda alcohòlica més consumida del món | Arxiu

Els efectes del canvi climàtic són evidents a tot el planeta i cada cop hi ha més conseqüències que fins ara es desconeixien. Aquest és el cas de la cervesa, ja que la producció de civada, ingredient clau d’aquesta beguda, es podria veuregreument afectada a causa de l’augment dels forts i més llargs episodis de calor i sequera per tot el món al llarg d'aquest segle. 

Després de conèixer que el canvi climàtic pot fer desaparèixer la producció de xocolata durant les pròximes dècades, ara són els amants de la cervesa els que poden veure perillar la seva beguda preferida. Així ho indica un estudi de la Universitat de Califòrnia-Irvine, als Estats Units, i que ha estat publicat a la revista ‘Nature Plants’.

Segons aquest estudi, les onades de calor freqüents i les sequeres contribuirien a la reducció del rendiment de la civada. De fet, la seva producció es veuria greument reduïda ja a mitjans de segle, concretament entre un 3% i un 17%, depenent del clima de cada any. Això, segons els experts, haurà de fer pensar a la humanitat si, en un futur, es prioritza l’ordi per produir cervesa o per alimentar el bestiar. 

Perilla la beguda alcohòlica més consumida a tot el món

La cervesa és la beguda alcohòlica més consumida i coneguda del món i es calcula que cada any es veuen prop de 180.000 milions de litres a tot el planeta. Unes xifres, però, que es veurien clarament alterades si les pitjors previsions que fan els investigadors d’aquest estudi s’acaben complint.  

De fet, la reducció de la producció de cervesa provocaria que la beguda pugés de preu i es convertís pràcticament en un luxe. Per tant, ens trobaríem amb la contradicció que els anys de més calor, quan molta gent té ganes de prendre una cervesa per refrescar-se, serien els que la cervesa estaria menys a l’abast de l’economia de la majoria de la població.

La producció de civada es veuria greument alterada
La producció de civada es veuria greument alterada | Arxiu

 

Greus conseqüències econòmiques per a alguns països

Si aquests pronòstics es compleixes, això repercutiria directament en les empreses del sector a nivell econòmic però sobretot als seus consumidors, que caurien al voltant d’un 16% de mitjana a tot el món. Els preus de la cervesa es podrien doblar o inclús pujar més. En canvi, si es prenen mesures per reduir els efectes del canvi climàtic la producció de cervesa es reduiria tan sols un 4% i el preu pujaria un 15%, lluny de les xifres més alarmants.

Per a alguns països que estan en el rànquing dels més consumidors i productors de cervesa, les conseqüències econòmiques serien un desastre. A la Xina, per exemple, el consum cauria un 8,9%, però això seria l’equivalent de 4.340 milions de litres menys a l’any. Però a Irlanda, que és el sisè consumidor de cervesa del món, el preu de a beguda augmentaria un 193%, cosa que tindria un efecte incalculable pel que fa a la reducció dels consumidors, així com a República Txeca.

No obstant, els experts asseguren que la disminució de la producció de cervesa seria tan sols un efecte poc important del canvi climàtic al nostre món en comparació amb les greus conseqüències que patirem en altres camps. 


Comentaris

envia el comentari