IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Alarma pel possible contagi de la malaltia dels ‘cérvols zombis’ en humans

Exemplar d'un cérvol
Exemplar d'un cérvol | Arxiu

Novetats molt preocupants les que ens arriben des d’Amèrica. La coneguda com a malaltia dels ‘cérvols zombis’ podria estar mutant i no es descarta que acabi afectant a humans en un futur. Aquesta patologia neurodegenerativa, semblant a la de les ‘vaques boges’, afecta principalment a cérvols, ants i rens i s’estén per molts punts de l’Amèrica del Nord.

Així ho indica el nou estudi del Centre de Prevenció i Control de Malalties del Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units (CDC), que afirma que «és probable que les àrees afectades es continuïn estenent».

En aquest sentit, aquest estudi i altres presentats recentment conclouen que, després d’haver analitzat primats, com ara micos, que mengen carn d’animals infectats per aquesta malaltia o entren en contacte amb el cervell o fluids corporals de cérvols o ants afectats, alguns exemplars es van veure infectats per la patologia. De fet, alguns dels afectats continuaven presentant un comportament normal tot i el contagi.

Després d’aquestes conclusions, entre els científics ha sorgit la preocupació per un possible risc per als humans, ja que la malaltia estaria evolucionant i serà «qüestió de temps» que la transmissió del síndrome, que es produeix a través d’unes proteïnes anomenades prions, muti i acabi afectant a les persones en un futur, cosa que fins ara no ha passat. En aquest sentit, els experts demanen prendre precaucions quan s’hagi de tractar amb animals infectats. 

Els brots de la malaltia han encès totes les alarmes
Els brots de la malaltia han encès totes les alarmes | Arxiu

 

Una malaltia en constant expansió

Els últims 3 casos de ‘cérvols zombis’ es van detectar aquesta tardor en un viver del Quebec, al Canadà, i es van encendre totes les alarmes, obligant a matar fins a 3.000 exemplars com a mesura de prevenció. Però el que més preocupa als experts és la imparable expansió de la malaltia per tot el món. 

La zona més afectada és, sens dubte, la de l’Amèrica del Nord, ja que la malaltia ja ha estat descoberta en 23 estats dels Estats Units, dues províncies del Canadà, Noruega, Finlàndia i en alguns punts de Corea del Sud. Es creu que la patologia es continuarà estenent a més zones al llarg dels propers anys. Els ‘cérvols zombis’ van ser detectats per primer cop l’any 1978 a Nord-Amèrica.   

Com afecta la malaltia als cérvols?

La malaltia del ‘cérvol zombi’, que rep el nom científic de ‘caquèxia crònica’, afecta principalment a aquest animal però també en altres, com ara els rens, els ants i altres espècies de la mateixa família. La patologia tarda mesos a manifestar-se i degrada constantment i acaba destruint el cervell i la medul·la espinal, provocant un efecte sobre aquests animals molt semblant als que causa la malaltia de les ‘vaques boges’.

El contagi es produeix per orina, saliva, excrements o sang, mentre que un dels principals problemes que causa la propagació de la malaltia és la importació d’animals d’aquestes espècies criats en captiveri i la migració d’exemplars salvatges.


Comentaris

envia el comentari