Pugen a 15 els morts pel cicló ‘Fani’ a l'Índia i Bangladesh

Els experts preveuen l’impacte del temporal més perillós dels últims vint anys, amb ventades i pluges que han mort almenys 12 persones els últims dies

El cicló Fani ha tocat terra aquesta matinada de divendres
El cicló Fani ha tocat terra la matinada de divendres | Europa Press

L’huracà 'Fani' ha trepitjat terra a l’Índia la matinada de divendres hora catalana, amb pluges torrencials i vent que pot assolir ratxes de fins a 200 km/h, i per aquest devastador perill més d’1,2 milions de persones han estat evacuades a l’est del país.

Almenys 15 persones han perdut la vida a l'Índia i Bangladesh a causa del fort vent i els desperfectes que ha procat el cicló. Les autoritats del país han anat evacuant la població durant el dia d’ahir per la previsió que el cicló sigui el més potent dels últims 20 anys. El govern ha preparat 850 refugis per acollir les persones evacuades. A l’estat d’Odisha molta població viu en cases construïdes amb materials precaris que es preveu que quedin destruïdes amb el pas del temporal.

Per altra banda, els experts preveuen que aquest dissabte Fani es desplaci fins Bangladesh on es prepara l'evacuació de fins a dos milions i s'han habilitat més de 4.000 refugis.

A l'interior del país, a la capital de l'estat d'Odisha, Bhubaneshwar, els forts vents van arrencar arbres de terra i pals elèctrics i les autoritats han ordenat tancar l'aeroport de ciutat i les línies de tren. Els centres escolars estan tancats des del dijous. A l'estat veí de Bengala Occidental, al nord d'Odisha, també han tancat l'aeroport de la capital, Calcuta. El cicló també pot afectar els estats de la Badia de Bengala, Andhra Pradesh i Bengala.

Una ràpida acció dels equips d'emergència i rescat fan preveure una reducció notable de les víctimes quan acabi de creuar el cicló. Segons dades del ‘Joint Typhoon Warning Center’ la borrasca tropical va arribar dijous a la categoria 4 sobre 5. El Servei Meteorològic indi espera una pujada del nivell del mar de fins a 2 metres en diferents zones costaneres de la regió d’Odisha, al Golf de Bengala. És una zona molt sensible a aquest tipus de fenòmens i l’oceà pot inundar tota la costa.

L'Índia és un país acostumat als ciclons tropicals

El cicló Fani, de categoria 4, es dirigeix resseguint la costa cap al nord-est del país
El cicló Fani, de categoria 4, es dirigeix resseguint la costa cap al nord-est del país | The Weather Channel

 

Els experts han dit que el temporal podria ser el més perillós que ha arribat al país des del 1999, quan un cicló va matar més de 10.000 persones a la mateixa regió a l’est del territori indi. Tot i això, sembla que aquest cop les mesures preventives adoptades pel govern i la millora dels equips de rescat aconseguiran que el balanç final no sigui tan catastròfic.

El 2013 un altre cicló d'una intensitat semblant va aterrar al país, però la resposta ja va ser diferent de la del 1999. Les autoritats van evacuar prop de mig milió de persones i el balanç final va ser de 45 morts.


Comentaris

envia el comentari