ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma gairebé 20.000 nous contagis i 401 defuncions més per coronavirus

El cicló mediterrani colpeja el sud de Grècia amb inundacions i fenòmens severs

El Medicane Xenofont ha tocat terra a la península del Peloponès i punts propers a Atenes aquest dissabte. S’han registrat forts vents, pluges torrencials, inundacions i tornados.

Inundació d'una autopista a Atenes
Inundació d'una autopista a Atenes | @severeweatherEU

El cicló mediterrani Xenofont o també batejat com a Zorbas té estructura de tempesta tropical, i en alguns moments s’hi ha configurat un tímid ull al centre. A partir del migdia de dissabte,  ha sacsejat la Grècia continental amb inundacions i destrosses per fortes ventades similars a les d'un huracà.

La regió d’Àtica on hi ha la capital de Grècia ha patit fortes pluges aquest dissabte a la tarda, mentre que pel matí el fort vent ha afectat el sud de la península del Peloponès amb ràfegues de fins a 100 quilòmetres per hora.

El pas d’aquest huracà mediterrani, que ha presentat un nucli molt profund de pressió atmosfèrica, provocarà més desperfectes a tot l’est del país i a punts costaners de Turquia al llarg dels propers dies.

Els principals incidents fins ara són carreteres tallades, insuficiències elèctriques i algun rescat

Les autoritats de la regió han clausurat algunes carreteres a la perifèria d'Atenes davant l'acumulació d'aigua i el perill que es produeixin torrentades i esllavissades. Els majors incidents, però, es van produir al Peloponès, on els forts vents van arrencar arbres d'arrel i van causar talls en el subministrament d'electricitat.

Els bombers van haver de rescatar diverses persones que havien quedat atrapades en els seus automòbils per la crescuda de les aigües i pel bloqueig de carreteres. A la zona perifèrica de Argòlida alguns rius s’han desbordat i han inundat alguns eixos de comunicació, fins i tot han acabat convertint-se en rius i han arrossegat alguns cotxes.

Fins ara no hi ha informacions sobre víctimes, encara que els danys materials semblen ser quantiosos, no només a les carreteres sinó també a alguns ports. El petit poble de Nea Kios, en les rodalies d'Argos, va haver de ser evacuat pel desbordament d'un riu proper que ha inundat part de la població. En altres punts del Peloponès, així com a la regió d'Àtica, els bombers han hagut d'atendre nombroses trucades per inundacions d'habitatges i per talls de llum.

A continuació us exposem alguns vídeos dels fenòmens més impactants que hi ha constància fins el moment, com les grans onades que han afectat els ports grecs, els rius molt plens i fins i tot un tornado.

El temporal es dirigeix a les illes i les regions continentals de la Grècia central i est

La trajectoria prevista del Medicane durant aquest cap de setmana
La trajectoria prevista del Medicane durant aquest cap de setmana | Severe Weather EU

 

El cicló quasi tropical està continuant el seu curs cap a l'illa d'Eubea, les regions de Tessàlia i Grècia Central, i l'arxipèlag de les Esporades. El trànsit marítim ha quedat suspès en totes les àrees per les que s'espera que passi el temporal.

Protecció Civil ha demanat als ciutadans que evitin desplaçaments innecessaris i que s'assegurin que no hi hagi objectes als balcons que puguin sortir volant i causar lesions. Entre les mesures de precaució recomanades hi ha evitar que les canaletes en habitatges s'obstrueixin i impedeixin el drenatge de les pluges, així com evitar creuar tota mena de torrents, a peu o a cotxe, fins transcorregudes diverses hores després del final del temporal.

El departament meteorològic d'Atenes ha informat dissabte que el cicló està tenint un desenvolupament més suau del que feien témer les previsions de divendres. Segons el Servei Meteorològic, s'espera que les fortes precipitacions comencin a amainar durant avui diumenge.


Comentaris

envia el comentari