IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El cicló tropical Idai provoca pluges torrencials i més de 120 morts a Moçambic i Malawi

Gran desastre natural en aquesta zona de l’est del continent africà. ‘Idai’ ha deixat a més de les víctimes mortals, un milió d’afectats i camps de refugiats totalment inundats

Efectes de les destrosses del cicló tropical Idai, al seu pas per Moçambic
Efectes de les destrosses del cicló tropical Idai, al seu pas per Moçambic | Twitter

Almenys 120 persones han mort a Moçambic i Malawi a causa de les pluges torrencials registrades en els últims dies als dos països, durant l'arribada del cicló tropical 'Idai', situació que ha obligat a Nacions Unides a posar en marxa una gran operació de resposta. Aquesta potent borrasca va accedir a la costa el dijous a última hora, prop de la població de Beira.

Ha arribat al continent africà amb una força semblant a la d’un huracà de categoria 2, amb cops de vent superiors als 170 km/h. Tot i que aquest cap de setmana ha perdut força travessant Zimbàbue, encara serà capaç de descarregar pluges molt abundants i més ventades. Els darrers dies, s’han produït migracions de desenes de milers de damnificats per un temporal que ha destruït cases, carreteres, ponts i camps de cultiu.

Quasi un centenar de morts a Moçambic i 56 a Malawi

Segons el portaveu del Programa Mundial d’Aliments (PMA), Hervé Verhoosel, «el cicló tropical 'Idai' ha provocat unes inundacions destructives que han tingut lloc a zones interiors del sud de Malaui i l'est de Zimbàbue i el PMA ha incrementat els seus preparatius per a ajudar la població que ho necessiti». 

Les xifres oficials de víctimes quedaran desfasades quan els equips d’emergència i les autoritats puguin accedir a les zones on la inundació del riu Zambezi impedeix arribar-hi. Ha mort més d’un centenar de persones durant l’arribada del cicló tropical i quan aquest ha tocat terra, durant la passada nit de divendres, desafortunadament la xifra haurà augmentat.  

Les imatges per satèl·lit mostren que el districte de Chikwawa, a Malawi, s'ha vist especialment afectat per les inundacions, mentre que les províncies moçambiqueses de Zambezia i Tete han registrat el desplaçament de desenes de milers de persones. Els testimonis visuals des del territori també són terribles.

Nous perills després de les pluges torrencials

Per altra banda, el portaveu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Christian Lindmeier ha advertit que hi ha molts perills després de les pluges torrencials i inundacions, entre ellesles malalties com la malària. Les localitats a la llera dels rius seran les més perjudicades per l’efecte de les aigües putrefactes i estancades.

L’últim cicló greu que ha afectat aquest territori va ser l'Eline, el febrer del 2000. En aquell cas va ser un temporal tropical més fort, equivalent a un huracà de categoria 4. Va arribar després de greus pluges torrencials a la mateixa zona. Entre les inundacions i el cicló, es va produir la pitjor catàstrofe climàtica en un segle a Moçambic. Hi van morir més de 700 persones i més de 300.000 van ser evacuades.


Comentaris

envia el comentari