URGENT

🚔 Màxima tensió a l'Hospitalet de Llobregat per un atracador atrinxerat

ÚLTIMA HORA

🚨 Els morts per coronavirus es disparen a Espanya amb 442 i 8.257 contagis més

Comencen el tractament contra la mosca negra al riu Segre de Lleida

Estan previstes fins a l'estiu cinc fumigacions, que s'efectuen amb helicòpter i de forma terrestre a la zona de la canalització a Lleida

L'helicòpter del COPATE diposita un insecticida larvicida biològic en un tram del riu Segre
L'helicòpter del COPATE sobre el riu Segre | LleidaDiari.cat

Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) han efectuat aquest dimecres la primera de les fumigacions d'aquest any per combatre la mosca negra al tram català del riu Cinca i al tram baix del Segre, fins a la ciutat de Lleida.

Està previst que en el transcurs de la campanya 2019 s'apliquin cinc fumigacions, que s'aniran programant fins a l'estiu en funció dels resultats de les prospeccions que es realitzaran periòdicament en els punts determinats dels rius per conèixer l'evolució de la densitat de larves. L'objectiu d'aquests tractaments, que finança la Generalitat, és mantenir l'afectació de la plaga en uns nivells tolerables i reduir de forma significativa les molèsties per a la població.

Les successives fumigacions es fan mitjançant un helicòpter

Les successives fumigacions es fan mitjançant un helicòpter, que arriba fins a la depuradora de Lleida. Des d'aquest punt i fins al parc de la Mitjana de la capital del Segrià s'efectuaran a través de medis terrestres.

En cadascun dels tractaments s'actua en una trentena de punts d'abocament dels rius en els quals s'hi distribueixen en total un miler de litres d'un insecticida larvicida biològic molt específic i selectiu per a la mosca negra per tal d'eliminar la possibilitat que les larves, dipositades pels adults en les algues (macròfits), es desenvolupin i, per tant, acabin morint, segons ha explicat el tècnic del COPATE, Jaume Pla.

En el primer mostreig que s'ha fet enguany s'ha detectat una presència de larves similars a altres anys, segons ha assenyalat Pla. Segons la Generalitat, el tractament que s'efectua els darrers anys contra la mosca negra han permès una reducció d'un 90% de les picades a la població de la zona afectada respecte dels anys en què no es feien les fumigacions.

L'helicòpter del COPATE diposita un insecticida larvicida biològic en un tram del riu Segre
L'helicòpter del COPATE diposita un insecticida larvicida biològic en un tram del riu Segre | LleidaDiari.cat

L'erradicació total de la mosca negra no és possible

L'erradicació total de la mosca negra no és possible, però l'aplicació de l'insecticida arriba a eliminar fins a un 95% el nombre de larves del riu, en funció també d'altres factors com són les condicions meteorològiques, el cabal del riu, la major o menor presència d'algues i la temperatura de l'aigua. Amb aquests tractaments es pretén mantenir l'afectació de la plaga en uns nivells tolerables i reduir de forma significativa les molèsties per a la població.


Comentaris

envia el comentari