URGENT

🚨 Dos morts i diversos ferits en un atropellament massiu a Alemanya

URGENT

👉 Catalunya avançarà al tram 2 de la desescalada i aixecarà més restriccions dilluns

Les comportes del pantà de Sau obren per primera vegada en 7 anys

Aquest embassament i el veí de Susqueda aigües avall alliberen aigua per fer espai a properes pluges aquesta setmana

El pantà de Susqueda aquesta setmana, quasi al 100% de la seva capacitat
El pantà de Susqueda aquesta setmana, quasi al 100% de la seva capacitat | @MartnRiera

Els embassament de Sau i Susqueda es troben un fantàstic estat de salut pel que fa a la seva finalitat, embassar l’aigua per a ús domèstic i reg. Tot i així, a causa de les pluges molt abundants d’aquests últims dies, la seva capacitat ha disminuït notablement perquè el nivell de l’aigua als pantans ha pujat significativament.

Tant Sau com Susqueda estaven força carregats ja fa una setmana. Abans del temporal de pluja que ha afectat tota la conca del Ter es trobaven al 82% i a 86% respectivament. Les importants pluges de la nit de diumenge a dilluns han quasi superat la capacitat dels dos pantans, que ara presenten unes dades impressionants: 92% de la seva capacitat el de Sau i al 100% Susqueda.

Les comportes de Sau i Susqueda no obrien des de fa set anys

La Agencia Catalana de l’Aigua, que s’encarrega de la gestió i l’explotació d’aquests famosos i fotogènics pantans, ha decidit obrir les comportes per fer espai a l’aigua que baixa pel Ter i així poder laminar possibles futures avingudes del riu. Perquè gràcies que aquests dos pantans han retingut molta aigua de la crescuda del dilluns, ha permès que la riada no arribés a aigües avall del pantà de Susqueda.

El punt àlgid de l’avinguda del Ter a l’entrada a Sau va ser de 1624 m3/s, a primera hora del matí de dilluns. Llavors es va decidir evacuar un bon volum d’aigua per poder fer front a aquesta crescuda. Des de llavors s’escapen 276 m3/s però en aquests moments la sortida ha augmentat a 360 m3/s i entra a Sau una mica menys de la meitat.

Són probables noves pluges intenses a finals de setmana a molts punts de Catalunya

S’allibera més aigua de la que es rep per poder admetre els nous volums d’aigua que poguessin arribar amb noves pluges que s’esperen a finals d’aquesta setmana.

Principalment, estaríem parlant d’un nou temporal de pluges que afectaria sobretot l’extrem sud però durant el cap de setmana podria arribar de resquitlló el nord de Catalunya i a les capçaleres prepirinenques dels principals rius catalans. L’evolució del nou episodi és encara incert, caldrà precisar en propers dies.


Comentaris

envia el comentari