Consells per fer front a la baixada de l’estat d’ànim a la tardor

És una de les estacions amb més sentiments de depressió entre la població, majoritàriament per la reducció sobtada de les hores de Sol

Quan arriba la tardor després d’una època com és l’estiu, plena d’energia, calor, sol i vacances, sovint ens baixa l’estat d’ànim i inclús el cos reacciona a la nova estació amb, per exemple, la caiguda del cabell. Unes sensacions que es donen per diferents circumstàncies, com ara la tornada a la feina, però sobretot per l’arribada del fred i la reducció de les hores de Sol, l’astre que ens aporta vitamines vitals al nostre cos i que de cop trobem a faltar.

Tot plegat ens pot fer sentir cansats, fatigats, tristos i, inclús, melancòlics, amb sentiments de depressió que hem de saber evitar. Segur que molts de vosaltres esteu tenint aquest estat d’ànim des que ha arribat el temps de tardor, estació que va començar el passat diumenge 24 de setembre. 

Per què la tardor és època de depressions?

El sol es redueix molt amb la tardor
El sol es redueix molt amb la tardor | Arxiu

 

Sens dubte, la baixada de les temperatures i la reducció de les hores de Sol són les principals culpables de la baixada del nostre estat d’ànim, afectant inclús al nostre dia a dia pel que fa a les relacions personals i a la feina. De fet, sovint s’acaba produint el que els experts defineixen com a Trastorn Afectiu Estacional, que és quan la depressió apareix sempre en una època determinada de l’any, especialment a la tardor i hivern.

En aquest sentit, la falta d’hores de Sol fa que el nostre cos redueixi la producció de serotonina, la coneguda com a hormona de la felicitat, i per contra augmenta la melatonina, una hormona que regula la son o la temperatura corporal i fa augmentar l’apatia, el cansament, la tristesa o les ganes de dormir, afectant seriosament al nostre estat d’ànim.

Els símptomes s’alleugen un cop arriba la primavera, quan les hores de Sol augmenten i, en conseqüència, l’estat d’ànim millora. De fet, durant la tardor augmenten clarament les visites al metge que requereixen ajuda psicològica. Aquests són els principals símptomes d’aquest trastorn:

 • Tristesa
 • Irritabilitat
 • Ansietat
 • Sentir-nos desesperats
 • Baixa la libido
 • Esgotament físic
 • Tenim dificultats per concentrar-nos
 • Trastorns alimentaris
 • Fatiga
 • Alteracions en la son
 • Cansament
 • Poca energia

Com podem superar la depressió de la tardor?

Hem de trobar la manera de gaudir de la tardor
Hem de trobar la manera de gaudir de la tardor | Arxiu

 

Està clar que, sovint, la manera com afrontem la vida condiciona el nostre estat d’ànim. Per tant, si ens sentim depressius la millor manera i la més natural per superar aquesta situació és que un mateix agafi una altra actitud, cosa que sovint és difícil. Com es pot fer front, doncs, a la depressió de la tardor? Aquests són alguns dels millors consells per superar aquesta època:

1. Aprofitar les hores de sol

És important aprofitar les hores de sol que tenim al llarg del dia. Tenim la sort de viure en un país mediterrani en el que la pluja és més escassa que el sol, i això no ho podem desaprofitar. Es recomana estar almenys 10 minuts sota la llum solar cada dia perquè el nostre cos agafi l’energia necessària per continuar endavant.

2. Fer esport de forma regular

L’esport és, sens dubte, un antidepressiu per naturalesa. Practicar-lo ens fa apujar la serotonina i les endorfines, claus a l’hora de sentir-nos a gust. D’aquesta manera, és molt recomanable fer exercici físic de forma regular i intensa, i si podem realitzar-lo a l’aire lliure amb llum solar molt millor.

3. Dormir les hores necessàries

L’arribada de la tardor fa que el nostre cos estigui més cansat i, per tant, és important dormir les hores necessàries cada dia i descansar quan ens sentim molt cansats, adaptant-nos a la llum solar.

4. Tenir una bona dieta alimentària

Som el que mengem. Sona a tòpic per la veritat és que és així. Per tant, si en la nostra dieta alimentària diària i regular introduïm menjars amb vitamina B, fruites i verdures de la temporada i un equilibri de proteïnes, entre d’altres, el nostre cos ens ho compensarà amb una millor sensació anímica.

5. Sortir amb la família i els amics per gaudir de la tardor

És important no oblidar a la gent que apreciem i que tenim al nostre voltant. Per aquesta raó, és molt recomanable dur a terme activitats d’oci i sortir amb els nostres amics i familiars, i fer sobretot el que més de gust ens vingui. Acostumem al cos a una vida activa i sana, però sobretot no oblidem que, malgrat que estiguem a la tardor, hem de gaudir i apreciar les coses bones que ens dona aquesta estació.