Catalunya Diari
La contaminación aumenta el riesgo de aborto o de gestación en fecundación in vitro

La contaminació altera la fecundació in vitro negativament

Els resultats d’una tesi doctoral amb dones de Barcelona i Girona mostren que les partícules en suspensió redueixen les possibilitats d’aconseguir un embaràs amb in vitro

La contaminació atmosfèrica redueix la fertilitati fa que l’efectivitat de la fecundació in vitro disminueixi. A aquesta és la conclusió que ha arribat la tesi doctoral presentada al I Simposi Internacional sobre Dieta, Estil de vida i Fertilitat que se celebra aquest divendres al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

En el simposi, organitzat pel Grup de Recerca en Infertilitat de Barcelona de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i la Fundación Fertty, s'ha presentat una ponència de Miguel Ángel Checa, coordinador del Grup de Recerca en Infertilitat de Barcelona de l'IMIM, en què ha analitzat l'impacte dels contaminants.

En el marc de la ponència, s'han presentat els resultats de la tesi doctoral de Mireia González, que ha analitzat aquests efectes en l'èxit de la fecundació 'in vitro'. El seu estudi ha permès demostrat que l'exposició a partícules en suspensió durant els dies previs a la implantació dels embrions té un efecte directe sobre el fracàs de les tècniques o la possibilitat d'avortament.

Un estudi pioner

L’estudi es va centrar en el seguiment de prop de 200 pacients de l’àrea de Barcelona i Girona  que es van sotmetre a un tractament de fecundació in vitro. Del total dels casos analitzats, 486 transferènciesembrionàries, es van produir 215 gestacions, de les quals, només la meitat van evolucionar en un embaràs. 

El treball va analitzar tant les partícules en suspensió de l’aire, procedents del tràfic de vehicles, com el d’altres contaminants atmosfèrics, com els òxids de nitrogen (NOx), però en aquest últim cas no ha quedat clar el seu paper.

La contaminación alcanza niveles muy elevados en todo el mundo
La contaminació a les ciutats arriba a nivells molt elevats  | Arxiu

Menys contaminació a les ciutats

Segons l’autora de la tesi doctoral, «no s'ha de canviar la tècnica de realització de la fecundació 'in vitro', sinó que han de canviar les ciutats en relació amb la contaminació derivada de la combustió dels motors».

L’estudi també va comprovar que les pacients que estan sotmeses a nivells més alts de contaminació a la ciutat de Barcelona tenen pitjors taxes d’embaràs, encara que sigui per fecundació in vitro.