Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un avió enlairant-se entre núvols convectius

El temps tampoc se salva del coronavirus: així afecta la pandèmia a les previsions meteorològiques

La disminució de vols comercials i l'observació meteorològica a través dels avions podria empitjorar l'incertesa de les previsions meteorològiques

Imatge d'un avió enlairant-se entre núvols convectius
La reducció de vols està incrementant els errors en les previsions meteorològiques | Arxiu

 

La pandèmia mundial provocada pel coronavirus també està provocant  alteracions en la meteorològica i afecta, de forma indirecta, a les prediccions. Això està passant per les restriccions també en el trànsit aeri, ja que segons adverteix el  'Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques de Mig Plaç (ECMWF, en anglès)', els avions recullen moltes dades de l'atmosfera.

L'ECMWF és el model de referència que s'utilitza a Europa i està afectat indirectament pel coronavirus, ja que s'ha reduït en un 65% les dades i observacions meteorològiques que recullen els avions en el seu trànsit entre els Estats Units i Europa, per les restriccions establertes entre ambdós continents per la pandèmia. Actualment, les observacions basades en avions per als centres de predicció meteorològica s'han reduït  i aquestes observacions, al costat d'altres, són les que s'utilitzen per estimar l'estat de l'atmosfera. De fet, l'organisme assenyala que els informes de les aeronaus només són superats per les dades dels satèl·lits.

Gràfic de dades meteorològiques diàries reportades dels avions
Gràfic on es mostra el nombre d'aportacions diàries dels vols al Centre de Predicció Europeu. | ECMWF

El 23 de març, el nombre d'informes d'aeronaus sobre Europa rebuts es va reduir en un 65% en comparació amb el 3 de març, quan encara no estaven vigents les restriccions aèries. A més, a nivell mundial la reducció va ser d'un 42% entre el 23 de març i el 3 de març.

Precisament,  les aerolínies dels Estats Units proporcionen molts informes, sobretot del seu territori, mentre que els programes i informes dels avions europeus, coordinats per EUMETNET van ser 'particularment afectats la setmana passada' tot i que també altres han disminuït substancialment en els últims dies.

Els majors impactes estan a l'hemisferi nord

Pel que fa a l'impacte de les observacions d'avions, l'ECMWF va analitzar pronòstics sense fer servir informes aeronàutics però amb totes les altres dades per estudiar l'estat de l'atmosfera, en comparació amb els que sí que inclouen les dades aèries. Precisament, els majors impactes en els pronòstics se centren en les prediccions a uns 11 o 12 quilòmetres d'altitud. 

A més, geogràficament, els  majors impactes estan a l'hemisferi nord, segons afegeix el 'Centre Europeu de Predicció' ECMWF, es poden donar unes diferències significatives. En aquesta línia, afegeix que els majors impactes estan en el rang de fins a 24 hores vista, però s'observa un impacte significatiu en els pronòstics amb fins a 7 dies vista.

Els pronòstics de temperatura a 12 hores vista a l'hemisferi nord són un 9% pitjors. Pel ECMWF, aquests estudis de sensibilitat demostren que eliminar totes les dades dels avions degrada els pronòstics de vent i temperatura de curt pronòstic i fins a set dies. Hi ha un impacte menor, però encara estadísticament significatiu, en els nivells pròxims a la superfície, fins a un 3% en la pressió superficial. Per tant, és "previsible" que en les pròximes setmanes es noti encara més, en cancel·lar un major nombre de vols a Europa i a tot el món.