YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

URGENT

🚨 Catalunya suma 1.490 nous casos de Covid-19 i 30 morts

Creen una eina per veure l’abast de les inundacions al Delta de l’Ebre

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha elaborat aquest visor a través d’imatges satèl·lit

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha creat una eina que permet visualitzar en un pla general les inundacions que ha patit el Delta de l’Ebre a causa de la història borrasca ‘Glòria’. El visor utilitza les imatges satèl·lit del Sentinel-1 de l’Agència Espacial Europea (ESA) per tal de plasmar en un mapa totes les afectacions per les inundacions a la zona.

Com se sap quina zona està inundada i quina no?

Segons expliquen els tècnics de l’ICGC, el mapa funciona de tal manera que el satèl·lit envia un senyal al terreny que retorna a l’aparell espacial quan topa amb la superfície. La velocitat de retorn és diferent depenent de si el que el senyal toca és aigua o terra humit, o si toca terra sec.

D’aquesta manera, es pot tenir una estimació provisional de la superfície coberta per aigua o humida i també de la que es manté seca sense aigua. En aquest sentit, els experts han elaborat un mapa en què es plasma al damunt del Delta de l’Ebre en color blau fosc la superfície humida abans de la tempesta (9 de gener), i en blau clar les noves zones inundades a causa de ‘Glòria’. Aquesta última és de 3.941 hectàrees. Consulta en aquest enllaç el nou visor.

No obstant, aquesta eina no indica quina profunditat té l’aigua, ja que es pot tractar d’una zona simplement humida o totalment inundada. Tampoc determina si l’aigua és salada o dolça. Simplement és un instrument per tal de poder fer una primera estimació de l’abast de les inundacions.

Una eina per valorar més zones afectades de Catalunya

Més enllà del Delta de l’Ebre, també es treballa amb imatges del satèl·lit Sentinel per tal d’obtenir visors similars en altres zones afectades per les inundacions, com ara la de la Tordera, la Conca de Ter u el Fluvià.

D’altra banda, l’ICGC també sobrevolarà la zona amb un avió equipat per l’ocasió per tal d’obtenir imatges aèries de totes aquestes zones, incloent-hi el Delta de l’Ebre. Tot plegat ajudarà a fer que el visor sigui més precís i els particulars i comerciants de la zona puguin fer una valoració dels danys materials patits.


Comentaris

envia el comentari