Crescuda controlada del riu Ter per millorar l’estat de la llera

L’Agència Catalana de l’Aigua desembassa aigua des d’ahir del pantà de Susqueda amb aquest objectiu

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) du a terme entre ahir i avui diferents maniobres per incrementar de manera controlada el cabal del riu Ter des de la presa de Susqueda (La Selva) amb l’objectiu de  millorar l’estat de la llera i de diversos habitats de peixos.

Dilluns al matí, l’ACA va alliberar 60 metres cúbics per segon (m3/s), un cabal sis vegades superior a l’habitual, que es va incrementar fins a un total de 80 m3/s.  Al llarg del dia d’avui, està previst que es normalitzin els cabals  de sortida de l’embassament a un cabal proper als 10 m3/s.

L’increment del cabal es mantindrà uns dies

Tot i que els cabals de sortida des de Susqueda quedaran normalitzats avui, l’ACA preveu que, com que l’aigua s’anirà desplaçant riu avall fins a la seva desembocadura a l’Estartit (Baix Empordà), el cabal pot mantenir valors elevats durant els pròxims dies.

Les maniobres de crescuda controlada del cabal estan coordinades amb Endesa i controlades i supervisades en tot moment per tècnics de l’ACA. En aquest sentit, tot i que no es preveu cap afectació aigua avall, es fa una crida a evitar els accessos a la llera aquests dies com a mesura preventiva.

El pantà de Susqueda, al 95% de la seva capacitat

Les pluges i les nevades dels últims quatre mesos  han provocat un creixement considerable de la majoria de pantans de Catalunya. Concretament, l’embassament de Susqueda es troba en aquests moments al 95%  de la seva capacitat amb 222 hectòmetres cúbics emmagatzemats.

De fet, gràcies a aquestes grans reserves d’aigua i amb la previsió que el riu aporti encara molts més litres  en els propers dies i setmanes, s’ha optat per fer aquestes maniobres, que estan previstes en l’actual planificació hidrològica catalana (2016-2021)  i que es duen a terme quan el volum d’aigua en reserva és òptim.

Allau de desembassaments per les últimes pluges

Més enllà de les tasques que es duen a terme al pantà de Susqueda per millorar la llera del riu Ter, molts pantans de Catalunya han hagut de desembassar aigua ja que es trobaven al límit de la seva capacitat arrel de les generoses pluges caigudes aquests últims mesos arreu.

Aquest és el cas, per exemple, del pantà de La Baells, el de Sant Antoni, el de Talarn, el de Camarasa o el d’Oliana, entre d'altres. Un altre dels pantans que han procedit a desembassar aigua és el de la Torrassa, a Espot (Pallars Sobià). L’Arnald Pons ens ha fet arribar aquestes imatges d’avui des d’aquest embassament: