Descobreixen l’erupció d’un forat negre després d’empassar-se una estrella

La descoberta l’han dut a terme investigadors del CSIC, entre d’altres, i l’explosió va ser detectada l’any 2005

Simulació de l'expulsió i destrucció d'una estrella a la galàxia Arp 299-B
Simulació de l'expulsió i destrucció d'una estrella a la galàxia Arp 299-B | Cedida

Descobreixen per primera vegada la formació i expansió d’un raig de llum i material expulsat per un forat negre «súper-massiu» després de destruir una estrella. És a dir, el que vindria a ser l’erupció d’un forat negre després d’empassar-se i destruir una estrella.

La descoberta es va fer l’any 2005, quan es va detectar una brillant explosió en el nucli de la galàxia en procés de fusió «Arp 299-B», quasi a 150 milions anys llum de la Terra. En aquell moment es va considerar una explosió supernova, però els nous estudis han canviat totalment aquesta teoria. 

L’estudi, publicat a la revista «Science», ha estat realitzat per investigadors d’unes 26 institucions internacionals, entre les quals hi participen l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IAA-CSIC), la Universitat de València y la Universitat de Turku, de Finlàndia.

Fins a sis vegades més gran que el sol

El sol és l'estrella de la galàxia en la qual es troba la Terra
El sol és l'estrella de la galàxia en la qual es troba la Terra | Arxiu

 

Durant una dècada, els científics han estat fent un seguiment meticulósd’aquesta galàxia amb una xarxa internacional de radiotelescopis, incloent la Xarxa Europea d’interferometria (EVN). D’aquesta manera, es va descobrir aquesta explosió que s’estenia en una direcció en concret a una velocitat de 75.000 quilòmetres per segon. 

Al llarg d’aquests anys i gràcies a les eines amb les quals s’ha comptat, s’han anat descartant diferents escenaris fins a arribar a la conclusió que el més probable és que aquest fet es tractés d’un forat negre que havia destruit una estrella amb una massa entre 2 i 6 vegades més gran que el sol.

Primera vegada que s’observa aquest espectacle

Formació d'un raig en un forat negre després d'expulsar una estrella
Formació d'un raig en un forat negre després d'expulsar una estrella | Arxiu

 

«Mai abans s’havia pogut observar directament la formació i evolució  d’un raig com a conseqüència d’aquest fenomen», explica Miguel Pérez-Torres, investigador del IAA-CSIC que ha participat en aquest descobriment.

Segons la teoria, quan un forat negre destrueix una estrella, la meitat de la seva massa es expulsada a l’espai, mentre que l’altra meitat és absorbida pel forat. La sobtada injecció de material produeix una brillant explosió seguida de la formació d’un raig de material que es mou inicialment a velocitats similars a la llum. Un esdeveniment que és visible amb raigs gama, raigs X i òptics. 

La majoria de galàxies contenen en el seu interior forats negres «súper-massius» amb unes masses tant potents que absorbeixen el material del seu entorn. Es creu que aquestes explosions van ser comuns a l’inici de l’univers, cosa que ajudaria a entendre millor la creació de les galàxies milers de milions d’anys enrere.


Comentaris

envia el comentari