Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Simulació dels dos nous planetes orbitant al voltant de l'estrella Teegarden

Descoberts dos nous planetes semblants a la Terra capaços d’acollir vida

Un grup d’investigadors internacionals amb segell català ha estat l’encarregat de fer aquest important descobriment. Aquest sistema solar està a 12,5 anys llum de distància

Simulació dels dos nous planetes orbitant al voltant de l'estrella Teegarden
Simulació dels dos nous planetes orbitant al voltant de l'estrella Teegarden | Universitat de Göttingen

 

Un grup internacional d’investigadors amb segell català ha descobert dos planetes molt semblants a la Terra capaços d’acollir alguna forma de vida. Els dos astres giren al voltant de l’estrella Teegarden, situada a uns 12,5 anys llum del nostre planeta, una distància que, a nivell astronòmic, és molt reduïda.

El descobriment és fruit del treball d'un equip internacional amb participació d'investigadors de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), una fundació sense ànim de lucre integrada per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). L’estudi ha estat liderat per científics de la Universitat de Göttingen (Alemanya) i publicat a la revista ‘Astronomy & Astrophysics’.

El sistema solar de l’estrella Teegarden és el 24è més proper a la Terra, però va ser descobert fa relativament poc, l’any 2003, degut a la seva poca lluminositat. Perquè ens fem una idea de la seva poca energia, aquesta estrella té una temperatura de 2.600º, menys de la meitat que la del Sol,  que és de 5.500º. A més, fa una mida deu vegades menor que el nostre astre i brilla 1.500 cops menys. 

Condicions perquè els planetes puguin acollir vida

Els dos planetes han estat batejats amb els noms de Teegarden B i Teegarden C. Es creu que tots dos podrien ser capaços d’acollir vida, ja que, tot i trobar-se força a prop de la seva estrella, les condicions de feblesa energètica de l’astre fan pensar que, al cap i a la fi, la temperatura que reben els dos planetes pot ser molt semblant a la que tenim a la Terra. 

Els valors serien relativament suaus en aquests planetes, cosa que permetria la presència d’aigua líquida a la superfície planetària, especialment al Teegarden C, el més allunyat de l’estrella. En el següent esquema podem veure les zones habitables en relació a la temperatura de l'estel i al percentatge de radiació que rep comparat amb la que la Terra rep del Sol:

Mapa d'habitabilitat dels planetes segons la seva proximitat a les estrelles
Mapa d'habitabilitat dels planetes segons la seva proximitat a les estrelles | PHL @ UPR Arecibo, NASA/JPL

 

Els anys passen volant en els nous planetes

Com que l’estrella és molt més petita que el Sol i els planetes es troben molt més a prop d’ella, els anys passen molt més ràpid, ja que donen la volta de forma molt veloç al voltant de l’astre. De fet, un any al Teegarden B dura tan sols 4,9 dies, i en el cas del Teegarden C és de 11,4 dies. L’estrella també fa uns girs molt petits.

Uns moviments gairebé imperceptibles que requereixen l’ús de tecnologies molt precises per tal de fer aquests descobriments, com és el cas del CARMENES, un espectrògraf òptic ubicat a l’Observatori Astronòmic de Calar Alto, a Almeria, que ha estat l’encarregat de localitzar aquests dos planetes.

També et pot interessar...