Detecten per primer cop un niu de vespa asiàtica al Baix Llobregat

El niu ha estat localitzat en un contenidor de Vallirana i confirma així la seva extensió per més comarques de Catalunya

Els Agents Rurals han detectat primer cop la presència d’un niu de vespa asiàtica al Baix Llobregat. Concretament, la troballa s’ha fet en un contenidor del municipi de Vallirana després de rebre un avís.

Així ho informa el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat en un comunicat en el que explica que, un cop es va confirmar el niu en construcció d’aquesta espècie invasora, es va precintar el contenidor i es va avisar a la Policia Local perquè apliqués el tractament insecticida. 

Vespa present sobretot a Girona

 

La vespa asiàtica es va instal·lar a Catalunya fa poc i les comarques que més pateixes els seus efectes són les de Girona, sobretot pel que fa a l’apicultura, així com a la construcció d’habitatges al Ripollès i al Baix Empordà. L’insecte ha frenat la seva expansió al centre de Catalunya i es localitza a la meitat nord, sent inexistent a Tarragona. 

Durant el 2017, es va observar en quatre noves comarques: el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme, segons les dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat.

Precisament, durant l’any passat es va registrar un creixement exponencial del nombre de nius, arribant als 370 detectats, enfront dels 116 localitzats el 2016, fet que suposa un creixement de més del 68%. S’estima que només es detecten un 10 % dels nius existents.

Protocol d’actuació en marxa

La Generalitat disposa d’un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions, en col·laboració amb el sector de l’apicultura. Comprèn l’eliminació de nius i la captura d’abelles reines amb paranys, en el moment que augmenta la temperatura, quan surten de la hivernació.

En cas de perill per a les persones, es destrueixen els nius. També es treballa conjuntament amb el sector, ajuntaments, diputacions, i consells comarcals en una estratègia comuna en la lluita contra aquest insecte.