Detingut a Barcelona un gran traficant d’espècies amenaçades de tortuga

L’home formava part d’una de les majors organitzacions de tràfic il·legal d’aquests animals i hi ha dos detinguts més a Mallorca

La Guàrdia Civil ha desarticulat una de les organitzacions més grans de tràfic il·legal d’espècies amenaçades de tortuga. L’operació duta a terme ha acabat amb la detenció d’un dels seus membres a Barcelona, un botiguer de nacionalitat espanyola, i dos més a Mallorca, de nacionalitat alemanya.

En total s’han intervingut més de 1.100 exemplars de tortugues de 62 espècies diferents, ja siguin adults o cries, així com 750 ous. Els detinguts estan acusats de presumptes delictes en relació a la flora i la fauna silvestre, contraban d’espècies protegides i blanqueig de capital.

Entre les espècies intervingudes, hi ha tortugues de caixa, coneguda com a Cuora, considerades en altíssim risc d'extinció i d'altres de Mèxic, Estats Units i Canadà. A banda dels tres detinguts, s'investiguen dues persones més a Mallorca i una altra a la capital catalana.

Operació en marxa des del febrer

Exemplars de tortugues interceptats pels agents
Exemplars de tortugues interceptats pels agents | Guàrdia Civil

 

L’operació policial va iniciar-se el passat mes de febrer després que la Guàrdia Civil interceptésal’aeroport Son Sant Joan de Palma l’enviament de nombrosos exemplars de tortugues de l’espècie Coahuila, la majoria dels quals estan protegits pel Conveni sobre Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades (CITES).

En aquesta intercepció, els agents van comprovar que part dels exemplars trobats no es corresponien amb els declarats a la partida ni amb la documentació que els acompanyava, i la investigació va portar la policia fins a una finca de Llucmajor, a Mallorca, on van localitzar un viver «molt més gran de l’esperat» on es criaven tortugues a nivell industrial.

Estreta relació amb un botiguer de Barcelona

Entre els exemplars interceptats hi ha espècies molt amenaçades
Entre els exemplars interceptats hi ha espècies molt amenaçades | Guàrdia Civil

 

Després que els dos detinguts a Mallorca ingressessin a presó, els agents van descobrir que els dos homes mantenien una estreta relació amb el responsable d’una botiga de fauna exòtica destinada a blanquejar els exemplars  criats a Mallorca.

Després de registrar la botiga i el domicili del detingut, la Guàrdia Civil va trobar diverses piscines i dipòsits amb espècies protegides en molt mal estat de manteniment. Destaca que, entre els exemplars intervinguts en aquesta operació, hi ha 14 de les 50 espècies més amenaçades del món.