La salut del planeta passa per conservar les abelles i altres pol·linitzadors

Avui 20 de maig, Dia Mundial de les Abelles, Ecologistes en Acció reclamen mesures urgents per protegir-les contra les amenaces ambientals, ja que generen molts beneficis a la biodiversitat

Les abelles són molt importants per mantenir la biodiversitat vegetal del món
Les abelles són molt importants per mantenir la biodiversitat vegetal del món i els cultius humans  | Pixabay

Les abelles són uns insectes força estigmatitzats per culpa de les seves picades però realment són molt importants per l’equilibri dels ecosistemes terrestres, la producció d’aliments i la riquesa de la biodiversitat. L'ONG Ecologistes en Acció ha reclamat aquest dilluns, Dia Mundial de les Abelles, que calen mesures urgents per defensar aquest insecte i altres pol·linitzadors contra el Canvi Climàtic i els agents químics que posen en perill la seva vida.

L'ONG alerta que el planeta patirà greus conseqüències ambientals, socials i econòmiques si desapareixen les abelles. Emprendran una campanya en la qual exigeix, en concret, la recuperació i la conservació d'hàbitats favorables per als pol·linitzadors, fomentar bones pràctiques agrícoles com l'agricultura ecològica i limitar els canvis d'usos de sòl, en particular l'agricultura intensiva.

A més, reclama la reducció a la meitat de l'ús de plaguicides en l'any 2023 i no autoritzar productes tòxics prohibits de forma excepcional, així com un major control per evitar la introducció de noves espècies exòtiques invasores i la propagació de les ja introduïdes. És important que facilitem un hàbitat amable per les abelles al medi natural, però també a les zones urbanes.

Gràcies a les abelles, més de 200.000 espècies vegetals s’estenen pel món i depenen el 70% dels cultius agrícoles

Ecologistes en Acció avisa que de la pol·linització depèn el 87,5% de les 308.000 espècies de plantes silvestres amb flors del món. D'aquesta manera, considera que la pol·linització afecta el 70% dels cultius de consum humà a Espanya, ja que entre altres productes ofereixen mel, cera, medicaments i contribueixen directament a la producció de fibres com el cotó, el lli i materials de construcció com la fusta.

A més, calculen que el servei essencial que ofereixen els pol·linitzadors aconsegueix un valor de 500.000 milions de dòlars a tot el món, 22.000 milions d'euros per a l'agricultura europea i més de 2.400 milions d'euros per a l'agricultura espanyola. I afegeix que en l'últim mig segle, el volum de producció de cultius que depenen dels pol·linitzadors ha augmentat en un 300% a nivell mundial, per la qual cosa adverteix que la subsistència humana depèn cada vegada més a la pol·linització.

Els pol·linitzadors permeten uns beneficis agrícoles valorats en 22.000 milions de d'euros a Europa
Els pol·linitzadors permeten uns beneficis agrícoles valorats en 22.000 milions de d'euros a Europa | Pixabay

 

La pèrdua de les abelles comporta conseqüències catastròfiques

Malauradament, en els últims 27 anys les poblacions d’aquests insectes s’ha reduït un 76% i la meitat de les espècies d’insectes s’està reduint notablement. Els activistes insisteixen que la desaparició dels pol·linitzadors pot provocar conseqüències catastròfiques a la nostra qualitat de vida i el funcionament dels ecosistemes.

Les principals amenaces contra les abelles són les activitats humanes, la contaminació dels seus hàbitats, el canvi d’un del sòl, els productes químics agrícoles i industrials, les malalties i paràsits, les espècies exòtiques invasores i el canvi climàtic.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari