rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

Dijous, temps molt complicat a Catalunya

Possibilitat d'aiguats molt forts o pluges torrencials
Comarques en avís de perill per intensitat de precipitació | meteocat

 

ACTUALITZACIÓ | Dimecres 30 d'agost a les 22.00 hores

Totes les previsions indiquen que aquest dijous serà un dia meteorològicament complicat a gran part de Catalunya. Ens arriba aire fred en alçada que xocarà amb una mar Mediterrània molt calenta, el que provocarà el creixement de núvols convectius molt potents que podran deixar aiguats molt forts o fins i tot pluges torrencials de forma localitzada.

  

  

Ja a primeres hores de la matinada de dimecres a dijous començaran les tempestes pel sud i s'aniran desplaçant rapidament cap al nord. Sovint aniran acompanyades de llamps i trons i que també podien portar calamarsa o pedra. Les pluges intenses o molt intenses seran molt més probables a les comarques que estan en avís pel Meteocat (en groc o taronja al mapa de previsions) i podrien acumular més de 40 litres per metre quadrat en menys de 30 minuts. De cara al migdia, podria haver-hi una pausa d'algunes hores al sud, però de cara a mitja tarda podria tornar a ploure en molts indrets, tot i que de forma molt més moderada. Al nord del Llobregat, les pluges serien continuades i al llarg del dia es podrien acumular grans quantitats de precipitació, el que de retruc faria créixer rambles i rieres.

  

  

Les temperatures baixaran de forma brusca i serà difícil que passin dels 25 graus a cap indret les diürnes i de 15 a 16 les nocturnes. Per tant, es podrà dormir molt bé si els llamps i trons ens deixen. De cara a divendres, el temps millorarà ràpidament del Llobregat al sud, però es mantindran les pluges, molt més moderades, a tota la meitat nord-est de Catalunya.A les temperatures les hi costarà molt de recuperar-se i durant el cap de setmana estaran per sota del normal a tot el país.

  

  

En aquest sentit, podríem veure nevar a zones del Pirineu, per sobre dels 2500 o 2800 metres, una nevada que en algunes zones podria deixar alguns centímetres de neu.

 

Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme, comarques més afectades.

  

  

Just en les comarques on es concentra la major part de la població catalana és on el risc de precipitacions és més accentuat, amb possibilitat de pluges intenses i persistents durant moltes hores que podrien provocar inundacions locals, caos circulatori i la pujada sobtada de rieres i barrancs. Especialment, molt de compte al Maresme, una comarca on aquesta situació on aquestes situacions de pluja intensa a finals d'estiu o principis de tardor acostumen a ser molt agressives i portar gran quantitat de problemes.

La situació és potencialment perillosa, ja que la mar està en la temperatura més alta de tot l'any, el que és un còctel letal si es combina amb aire fresc. En aquest sentit, Protecció Civil ofereix aquests consells preventius davant dels aiguats i inundacions.

 

ACTUALITZACIÓ | Dimarts 29 d'agost

Dimecres encara serà un dia de ple estiu tot i que a les zones més occidentals de Catalunya (Ebre i Lleida) ja hi podrien haver les primeres pluges, en general dèbils o moderades. De totes maneres les temperatures seran molt similars a les d'aquests dies i a la costa continuarà la xafogor acusada. 

 

Probable gota freda dijous 

 

De cara a dijous la situació es podria complicar molt a moltes zones del país per l'arribada d'un solc d'aire molt fred en alçada (conegut popularment com a gota freda) que combinat amb el mar tan calent que tenim podria provocar de forma local pluges molt fortes o fins i tot torrencials. A més a molts indrets podrien anar acompanyades de tempesta i pedra. 

 

Caldrà estar molt pendents  de l'evolució de la predicció de la situació i que podria ser potencialment perillosa i provocar problemes a indrets del litoral i prelitoral.

 

Les temperatures també baixaran molt, entre 5 i 10 graus i ja es podrien considerar de tardor a moltes zones, amb nits fresques arreu. Si bé divendres la possibilitat de pluges ja haurà desaparegut gairebé del tot, a les temperatures els hi costarà recuperar-se i es mantindran per sota de les normals per l'època durant tot el cap de setmana.

 

  

Des de Catalunya Méteo, el canal del temps del Catalunya Diari, anirem actualitzant la previsió.

 

 

Dijous hi podria haver pluges fortes o torrencials arreu del territori. | SMC