El dimecres més càlid en un hivern dels últims 50 anys

La calor ha desbordat els termòmetres de 29 estacions del SMC amb més de 20 anys de dades, i l’Observatori de l’Ebre ha registrat el pic de calor més fort en un febrer des de 1967

El sol i les temperatures inusuals continuaran dominant l'escena fins la setmana que ve | Arxiu

Ahir dimecres serà recordat pels meteoròlegs com el dia més càlid en un febrer en moltes dècades. Entre divendres passat i aquest dimecres, almenys en 4 dies han volat forces rècords de temperatura per un febrer. L’entrada d’aire càlid que dispara la sensació de calor, lluny de voler marxar, insisteix en quedar-se a casa nostra tot el que resta de setmana. Tot i així, els matins continuen freds i també es disparen les amplituds tèrmiques: 20º de diferència en molts indrets.

Com a dades més rellevants del pic de calor d’aquest dimecres destaquen els 27,1º de l’Observatori de l’Ebre, el que suposa un nou rècord per un dia de febrer, l'anterior estava en 26,3º i es va assolir el febrer del 1967.

A més, a altres poblacions catalanes es van disparar les temperatures fins valors estiuencs com per exemple:

  • 27º a Aldover
  • 27º a Olesa de Montserrat
  • 26º de Vallirana
  • 26º a Sant Sadurní d’Anoia
  • 26º a Valls
  • 26º a Olot
  • 25º a Girona
  • 24º a Das (Cerdanya)
  • 21,3º a l’Observatori Fabra de Collserola, sobre Barcelona, encara que per sota dels 22º rècords del divendres passat

Unes 61 de les 144 estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya amb més de 10 anys de dades van batre ahir el seu rècord per un mes de febrer.

Sorprenentment, fa un any feia fred de rigorós hivern i nevava a cotes baixes

El 27 de febrer de l'any passat va nevar a la ciutat de Barcelona
El 27 de febrer de l'any passat va nevar a la ciutat de Barcelona | Sergi Loras

 

Aquestes temperatures tan bèsties d’avançada primavera contrasten amb màximes més frenades a punts del litoral central i tarragoní, com el cas de Tarragona i el Prat, on han arribat amb prou feina als 18º per culpa de la humitat i les boires del passat matí de dimecres. I sobretot contrasten amb l’ambient de cru hivern que es va viure ara fa un any.

Moltes comarques catalanes es trobaven immerses en un temporal de fred polar molt propens a nevades fins a la primera línia de la costa. Les temperatures a la ciutat de Barcelona no van superar els 5º quan ara, al cap d’un any, s’han enfilat fins als 20º.

Malgrat que les nevades van ser minses, es van viure ruixats de neu a molts barris de la ciutat comtal, va agafar el terra de Collserola, també a Granollers, a Terrassa i a moltes més poblacions prelitorals catalanes. Fou un episodi molt intens, una situació molt diferent del d’aquest any.

 


Comentaris

envia el comentari