El drama d’una família que ha perdut la seva tortuga de 43 anys al Montseny

L’animal ha vist créixer a pràcticament tots els membres de la família, que demanen desesperadament l’ajuda de tothom per trobar-lo

sda

Us imagineu com estaríeu si perdéssiu el vostre animal de companyia? Ara bé, us imagineu que aquesta mascota té 43 anys i s’ha convertit en tot un símbol de la família perquè ha vist créixer a tots els seus membres? Doncs aquesta és la dramàtica situació que està vivint una família del Montseny amb la seva tortuga de terra.

Els fets van passar cap a quarts de sis de la tarda del dilluns a la casa on s’ha mudat part de la família des de fa tres mesos. L’immoble, un antic molí al mig del bosc, es troba just a la carretera del Montseny entre el poble del Montseny i el municipi de Seva, Osona.

La Tortu, tal i com s’anomena, estava campant pel jardí de la casa quan, de cop i volta, va desaparèixer bosc enllà, terreny que mai havia explorat. La seva propietària tem que la desconeixença de la vida en llibertat i els possibles depredadors provoquin la mort de l’animal.  N’assebentem 

43 anys amb la família

Fotografia de la Tortu, la tortuga de terra perduda al Montseny
Fotografia de la Tortu, la tortuga de terra perduda al Montseny | Carolina de Villasante

 

És difícil explicar el calvari que està vivint la Carolina de Villasante, la propietària de la tortuga que va veure arribar l’animal quan tenia 3 anys a casa seva. En aquell moment, vivia amb els seus pares al barri del Guinardó de Barcelona. Ara en té 46 i, per tant, ha estat tota una vida de conviure, jugar, alimentar i estimar la tortuga familiar.

L’animal s’ha convertit en tot un símbol familiar, ja que ha viscut mitja vida d’una generació, ha vist créixer a una segona i ha vist néixer a una tercer. «Ara és quan vivia millor perquè, després d’estar a un pis a la ciutat, ho tenia tot al mig de la muntanya, i s’ha escapat», explica la propietària, que viu a la nova casa amb el seu home, el fill i una gossa.

«És horrible el que estem vivint perquè és una més de la casa; he jugat des de petita amb ella», explica la Carolina molt emocionada, que assegura que pràcticament no pot treballar per lo malament que ho està passant. Inclús no ha dit res als seus pares, ja grans, perquè sap que la notícia els pot trasbalsar i molt.

Crida desesperada a la col·laboració ciutadana per trobar a la Tortu

La família de la Tortu demana ajuda als passejants del Montseny
La família de la Tortu demana ajuda als passejants del Montseny | Arxiu

 

La Carolina ha acudit a les institucions i als mitjans de comunicació per fer una crida desesperada a tota la ciutadania que vingui per la zona per intentar trobar l’animal. «Quan surto al bosc i em trobo allà sola no sé ni per on començar; necessitem més ulls i difusió per ampliar la recerca», explica angoixada la Carolina.

La dona s’ha posat en contacte amb els Agents Rurals i la Diputació de Barcelona, que estan mirant què s’hi pot fer. La tortuga es pot reconèixer perquè a la part posterior de la closca, a tocar de la cua, té un tros esmolat o mig trencat. No és agressiva, no mossega i es pot agafar amb les mans sense cap problema.

«La Tortu és molt important per a nosaltres, no es mereix viure el que deu estar vivint sola al mig del bosc», afirma la Carolina, que demana que si algú la troba que truqui al seu telèfon (631809839) o al telèfon del CatalunyaMéteo (669928810).

La tortuga s'ha perdut enmig del Montseny
La tortuga s'ha perdut enmig del Montseny | Arxiu

 

La zona on es va perdre és a la carretera del Montseny direcció a Seva, a l’alçada del restaurant Can Besa, parada imprescindible per al GR que passa per la zona. «Per aquí ve a passejar molta gent a qui demanem que es fixin amb el terreny per ajudar-nos a trobar a la Tortu», expressa la Carolina.

Espècie autòctona en perill d’extinció

La tortuga de terra és una espècie autòctona de Catalunya
La tortuga de terra és una espècie autòctona de Catalunya | Arxiu

 

Es dona el cas que la tortuga és autòctona de Catalunya i està en perill d’extinció, de manera que està protegida i no és legal tenir-la i no es pot tenir a casa, cosa que no existia fa 43 anys quan la van adquirir. Per aquesta raó, la Diputació de Barcelona ha dit que, en cas de trobar-la, s’hauran d’asseure a parlar amb la família per veure què passa amb l’animal a partir d’ara.

En aquest sentit, la Carolina ha expressat que, en cas que hagi d’anar a un centre amb exemplars de la seva espècie, no tindrà cap problema. «Jo vull el millor per a ella; un cop la trobem, parlarem de quina és la millor solució», afirma la propietària.


Comentaris

envia el comentari