Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un eclipsi penombral de Lluna

Arriba l’eclipsi de l’última Lluna plena de la primavera: On i quan veure’l a Catalunya

Es tracta d’un eclipsi penombral, el segon de l’any, i no serà visible des de tot Catalunya

Imatge d'un eclipsi penombral de Lluna
L'eclipsi serà penombral i no es veurà a tot Catalunya | Arxiu

Cita astronòmica important la que tenim a Catalunya aquest divendres, 5 de juny. En concret, l’última Lluna plena d’aquesta primavera coincidirà amb un eclipsi penombral que no serà visible des de tot el territori, però que oferirà un bon espectacle per a totes aquelles persones que el puguin gaudir.

És el segon eclipsi penombral dels quatre que s’esperen aquest any a casa nostra i tindrà lloc en la sortida de la Lluna. En aquest sentit, la Lluna plena assolirà el seu màxim a les 21:11h, moment en què començarà a sortir per l’est. Poc després, a les 21:22h, l’eclipsi assolirà el seu punt àlgid amb una part de la superfície lunar sota la penombra, segons informa l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN). El fet que el fenomen tingui lloc en el moment de la sortida del satèl·lit per l’est farà que no es pugui veure a tot arreu. 

On es podrà veure l’eclipsi a Catalunya

Les zones de la costa podran veure l’eclipsi just en la sortida de la Llunaper l’est, però és possible que el fenomen ja s’hagi acabat o estigui en la seva fase final quan el satèl·lit surti a gran part de l’Interior i del Pirineu de Catalunya. Per tant, si volem veure aquest eclipsi el més recomanable és anar a prop de la costa i ser puntuals. On millor es veurà aquest eclipsi serà a les Balears, que és on el sol sortirà abans.

Què és un eclipsi penombral

A diferència dels eclipsis totals, en què l'ombra de la Terra cobreix absolutament la superfície lunar, els eclipsis penombrals tenen lloc quan la Lluna tan sols 'frega' l'ombra de la Terra i, per tant, només una part del satèl·lit es veu afectada per la foscor, veient perfectament la resta de la superfície lunar. Un eclipsi lunar succeeix quan la Terra s'interposa entre la Lluna i el Sol.

Més eclipsis aquest 2020

El següent eclipsi penombral  tindrà lloc a última hora de la matinada del 5 de juliol i serà visible des de tot Catalunya. El 30 de novembre serà el torn del quart i definitiu fenomen d'aquest tipus el 2020, i serà visible també des de tot el territori. El primer de tots va ser el gener passat.

A més d'aquests fenòmens astronòmics, el proper 20 de juny arriba el solstici d'estiu i l'entrada a la nova estació. Pocs dies després, hi haurà un eclipsi solar que es veurà parcialment des d'Àfrica i Àsia. A Catalunya no serà visible.