Un grup ecologista albira balenes davant la costa de Torredembarra

L'esp√®cie, z√≠fid com√ļ o balena amb bec de Cuvier, ha estat registrada en tots els oceans de la Terra, per√≤ √©s dif√≠cil albirar-la a prop de la costa
Imatge d'una de les balenes albirades aquest matí. | GEPEC-EdC

 

Malgrat que √©s estiu i la calor tamb√© augmenta la temperatura de les aig√ľes del Mediterrani ‚ÄĒque ja s√≥n prou c√†lides per a dep√®n quins animals marins‚ÄĒ, aquest mat√≠ de dijous 25 de juliol, un grup de balenes s'ha deixat veure a prop de les platges de Torredembarra. Aix√≠ ho confirmen els afortunats que casualment l'han pogut veure, l'entitat ecologista Grup d'Estudi i Protecci√≥ dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), que ha compartit un v√≠deo a les xarxes on es poden veure tres exemplars d'aquests cetacis nedant en aquesta zona.

 

 

Els albiraments d'aquesta esp√®cie s√≥n poc freq√ľents

Les balenes, que segons els ecologistes podrien tractar-se d'exemplars de z√≠fid de Cuvier o balena amb bec de Cuvier, han estat albirades al voltant d'un quart de nou del mat√≠ d'aquest mateix dijous a vint milles n√†utiques de la costa de Torredembarra. En albirar-les, el grup ecologista ha enregistrat un v√≠deo de menys d'un minut on es poden observar els animals nedant i extraient aigua pels espiracles.

 

Les z√≠fid de Cuvier, conegudes m√©s formalment com z√≠fid com√ļ, s√≥n l'√ļnic representant de la fam√≠lia de les z√≠fids que √©s habitual a les costes catalanes. No obstant aix√≤, aquesta esp√®cie de cetaci ha estat registrada en gaireb√© tots els oceans i latituds de la Terra, amb caracter√≠stiques particulars algunes d'elles diferents i normalment en grups que no excedeixen els cinc membres.

 

A banda d'aquestes dades i d'altres m√©s cient√≠fiques, es tracta d'un animal de comportament t√≠mid vers l'√©sser hum√†, fet que sumat a qu√® es troba a mar obert, fa complicat albirar-lo i con√®ixer m√©s trets de la seva biologia. De fet, al litoral catal√†, hi ha descrits avaraments d'aquests cetacis en costes gironines i barcelonines, per√≤ no es t√© molta const√†ncia de la seva pres√®ncia prop de casa nostra. Una de les √ļltimes amb bec de Cuvier albirada va apar√®ixer el mes d'abril morta a la platja de Tossa de Mar, culpa, segons la necr√≤psia de la Universitat Aut√≤noma, de l'envestida d'un vaixell que li va trencar sis costelles. El mes de juny en foren albirades tres i una cria a les costes del Garraf.

 

També et pot interessar...