El CO2 registra rècords de concentració a l’atmosfera l'any 2015

Per primera vegada d'ençà que es tenen dades, la mitjana mundial de CO2 supera les 400 ppm
La crema de combustibles fòssils és la principal font d'increment del CO2 a l'atmosfera   | 16

L'organització meteorològica mundial (OMM), va publicar fa pocs dies un estudi sobre la concentració de CO2 a l'atmosfera. La OMM va anunciar que durant l'any 2015 es va registrar el rècord de concentració d'aquest gas a l'atmosfera superant les 400 ppm. Tot i que l'augment d'aquest gas a l'atmosfera ja fa anys que és evident, el fenomen del Niño que ha afectat la Terra durant el 2015 i durant l'entrada del 2016 ha incrementat encara més la concentració d'aquest gas.

No és la primera vegada que tenim dades de concentració de CO2 per sobre de les 400 ppm a la Terra, però sí que és la primera vegada que tots els observatoris de referència a escala mundial superen aquesta xifra. Un dels observatoris de referència en la mesura del CO2 a l'atmosfera és el de Mauna Loa a l'illa de Hawaii. Aquest observatori té un llarg historial en la mesura del C02 i a partir de les seves dades es poden fer previsions de futur de la concentració d'aquest gas d'efecte hivernacle a la Terra. Segons les últimes dades publicades per la OMM i gràcies a les dades registrades durant anys per aquest observatori, es preveu que es trigui moltes generacions en tornar a baixar de les 400 ppm de CO2 a l'atmosfera.

 

Cal recordar que el C02 (diòxid de carboni) és un gas del qual depenem per viure i sense una concentració d'aquest a l'atmosfera no tindríem les temperatures que ens permeten viure al nostre planeta. El problema el trobem quan a partir de l'època industrial i com a conseqüència de les activitats humanes hem alterat progressivament aquesta concentració de CO2 a l'atmosfera fent-la augmentar. Del nivell preindustrial de 278 ppm, hem passat a un nivell rècord de 400 ppm l'any 2015. L'augment de la concentració d'aquest gas a l'atmosfera és un dels principals additius per l'escalfament del planeta i de moment no sembla que tingui aturador.

Evolució de la concentració de CO2 a l'observatori de Mauna Loa | NOAA

 

Fes clic aquí per consultar el temps en vídeo a Youtube!

Comentaris