IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El mes de gener ha estat fred a gran part de Catalunya

Des del gener de 2005 que no hi havia un gener tan fred a moltes comarques catalanes

El gener de 2017 ha estat fred a gran part de Catalunya. | cedida

El Servei Meteorològic de Catalunya ha donat a conèixer el balanç de dades meteorològiques del passat mes de gener i el qualifica de termomètricament fred a gran part del país i especialment al Pirineu. Pel que fa a les pluges, aquest mes de gener ha estat molt irregular. En alguns sectors del país ha sigut molt plujós, al Pirineu o a l'extrem sud, i en altres ha estat sec, a Ponent i a les comarques centrals de Catalunya.

El Servei Meteorològic de Catalunya destaca que el mes de gener ha estat fred al conjunt del territori català, especialment a les comarques del Pirineu on les temperatures han estat d'entre 1 i 2 graus per sota de la mitjana en el període de referència 1961-1990. En el conjunt de Catalunya les temperatures han estat entre 0 i 1 grau per sota de la mitjana en aquest mateix període de referència. En conjunt, aquest ha estat un dels mesos de gener més freds a Catalunya dels últims anys i cal remuntar-se als mesos de gener del 2011 o del 2005 per trobar unes temperatures tan fredes.

Cal remarcar l'onada de fred que es va viure entre el 17 i 20 de gener. S'hi destaquen els -21,6 °C de mínima registrats a l'estació de Das (Cerdanya), feia més de 15 anys, des del desembre del 2001, que aquesta estació no registrava uns valors tan baixos. Tot i aquest valor, l'episodi de fred no es pot considerar excepcional.

Desviació de les temperatures mitjanes respecte a la mitjana climàtica del mes de gener | Meteocat

 

La distribució de la precipitació ha estat molt irregular durant el mes de gener. En alguns sectors del país es pot qualificar de plujós o molt plujós, al Pirineu, la costa gironina o l'extrem sud del país. Per altra banda el mes de gener ha estat sec a les comarques de Ponent, a la Catalunya Central i també al litoral de Tarragona i Barcelona. Les estacions meteorològiques que més precipitació han recollit han estat les de Certascan (Pallars Sobirà) amb 248,7 mm i l'estació de Sant Joan de Toran (Val d'Aran) amb 220,0 mm.

Desviació de les precipitacions respecta la mitjana climàtica del mes de gener | Meteocat

Comentaris

envia el comentari