El planeta Terra podria tornar a congelar-se per complet

Fa 717 milions d'any la Terra va patir un procés de congelació que la va deixar totalment congelada durant 60 milions d'anys

La Terra congelada | cedida

Fa 717 milions d'anys, la Terra va patir un procès de congelació sense precedents, i la va mantenir congelada durant aproximadament 60 milions d'anys. A aquest període se l'anomena com "Glaciació Sturtiana". Un nou estudi de la Universitat Harvard ha estudiat aquesta època per determinar si la Terra podria, de nou, convertir-se en una gran bola de gel.

La "Glaciació Sturtiana" se sap que es va produir per explosions volcàniques simultànies, tot i que encara no es coneixen tots els fenòmens concreta que la Terra va patir en aquell moment i que la van convertir en una gran bola de gel. Ara, investigadors de la Universitat Harvard han trobat una resposta, un descobriment que ens porta a preguntar-nos si es podria tornar a repetir un període igual els pròxims anys al nostre planeta.

La Terra es va convertir en una gran bola de gel per una successió de fenòmens ambientals que, fins ara, no s'havien analitzat amb detall. Francis Macdonals i Robin Wordsworth, de la Universitat Harvard (Estats Units), tenen una idea sobre que va causar una glaciació d'aquella importància. Segons els experts, en aquella època es van dur a terme una sèrie de casualitats ambientals. Les erupcions volcàniques es van produir en un context ambiental específic que va aconseguir fer baixar notablement les temperatures a tot el planeta. La lava dels volcans va expulsar gran quantitat de diòxid de sofre a l'atmosfera, i aquest va bloquejar durant molt de temps l'arribada directa de la radiació solar. En aquella època el clima ja era fred i la tropopausa era més baixa, per tant les partícules de diòxid de sofre seguien augmentant a l'atmosfera. Una altra casualitat és que les erupcions volcàniques es van produir en una zona molt a prop de l'Equador, punt on més directament ens arriba la radiació solar, fent així que es perdés més quantitat de calor a la Terra. D'aquesta manera el gel va anar cobrint gran part del planeta.

Segons els investigadors, pensen que la Terra ens dóna una certa estabilitat i equilibri per la vida. Segons ells en un sistema en continua evolució com el del nostre planeta Terra, en qualsevol moment del futur es pot produir un gran canvi com aquest.


Comentaris

envia el comentari