Ela Agents Rurals incorporen drones en la lluita contra els incendis forestals

Els nous aparells compten amb càmeres tèrmiques i s’afegeixen a la campanya d’incendis 2018 que arrenca aquest divendres

Els drones s'afegeixen a la lluita contra els incendis aquest estiu
Els drones s'afegeixen a la lluita contra els incendis aquest estiu | Arxiu

Els Agents Rurals incorporen 4 drones amb càmeres tèrmiques en la campanya d’incendis d’aquest 2018. La mesura, impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, busca fer front amb més garanties a les situacions de perill que puguin produir-se arreu del territori.

Aquests dispositius serviran per controlar tot Catalunya però també per vigilar zones on es poden produir incendis intencionats i, a més, detectar punts calents i evitar que revifin les flames. Diversos efectius dels Agents Rurals s’han format en aquest camp per poder utilitzar els aparells i no haver de disposar de pilots externs.

Gossos per conèixer les causes dels focs

Els gossos també són una bona eina contra els incendis
Els gossos també són una bona eina contra els incendis | ACN

 

Enguany, la campanya compta també amb tres gossos que ajuden els agents a treballar sobre el terreny i detectar les causes d’incendis forestals. Destaca el Piris, un animal entrenat per trobar substàncies accelerants com restes de carburants a la zona d’inici del foc. 

A més, també es disposa de 230 cotxes i una vintena de models pick-up que s’han adquirit enguany per poder arribar a zones de difícil accés. Aquesta campanya compta amb més de 500 agents desplegats per tot el territori, a més de 7.600 voluntaris d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADFs).  

Precaució tot i el baix risc d’incendis actual

Les pluges abundants d’aquesta primavera permeten iniciar la campanya amb un risc molt baix d’incendis a gran part del territori i bones perspectives en aquest sentit. No obstant, la Generalitat avisa que la vegetació acumula un «estrès molt elevat» pel canvi climàtic i demana extremar les precaucions. 

La superfície forestal a Catalunya representa un 64% del territori i les pluges, tot i ser molt beneficioses, estan comportant el creixement massiu de vegetació que, un cop s’assequi amb la calor de l’estiu, pot ser un carburant molt perillós pels incendis. Caldrà tenir molt de compte quan els núvols decideixin tancar l’aixeta els propers mesos.

Els incendis forestals van cremar l'any passat 1.983 hectàrees a Catalunya
Els incendis forestals van cremar l'any passat 1.983 hectàrees a Catalunya | Arxiu

 

1.983 hectàrees cremades l’any 2017

L’any 2017 es van cremar 1.983 hectàrees a tot Catalunya en 629 incendis, tres dels quals van ser grans. El 32% dels focs van ser ocasionats per negligències i un 27% van ser intencionats. No obstant, 108 incendis no tenen causa coneguda, cosa que representa un 17% del total.


Comentaris

envia el comentari