Els gripaus detecten la pluja amb uns detectors sísmics a la seva oïda

L'estudi s'ha realitzat al Parc Nacional de Doñana per un equip internacional d'investigadors

Imatge d'un gripau | cedida

Els gripaus detecten la pluja mitjançant uns detectors sísmics a la seva oïda interna, una utilitat que era desconeguda fins ara. L'estudi s'ha realitzat al Parc Nacional de Doñana per un equip encapçalat per un investigador del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

L'estudi que es va publicar a la revista "Current Biology" mostra com els gripaus poden detectar vibracions de baixa freqüència gràcies a uns òrgans especials a la seva oïda interna que els ajuda a saber en quin moment poden o no sortir dels seus refugis. Així, en períodes més secs, les poblacions que viuen en regions més àrides s'amaguen en refugis subterranis, que conserven la humitat i dels que surten quan torna la pluja. A l'estudi es preguntaven com era possible que els gripaus sabessin que plovia a l'exterior dels refugis si el subsòl subterrani ja es trobava humit.

Els investigadors amb l'ajuda d'un transductor (un aparell que genera petites vibracions al sòl) enterrat a uns 10 centímetres sota terra, van poder reproduir les vibracions que genera la pluja i van observar l'aparició dels gripaus. L'investigador destaca que aquest estudi permet entendre el paper que tenen els òrgans especials de detecció de vibracions del subsòl que els gripaus tenen a la seva oïda interna.


Comentaris

envia el comentari