ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya marca el pitjor cap de setmana de la pandèmia: 93.822 nous contagis

Els investigadors preveuen alts nivells de pol·len aquesta primavera a Catalunya

Els nivells de pol·len d'aquesta primavera seran els més elevats dels últims 20 anys a Catalunya

Els nivells de pol·len aquesta primavera poden ser els més alts dels últims 20 anys a Catalunya | cedida

Els investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB (ICTA-UAB) preveuen que els nivells de pol·len a l’atmosfera serà “alt” aquesta pròxima primavera, especialment pel que fa a espècies com el plataner, la parietària, les gramínies o l’olivera. “Serà una primavera dura, que la gent es prepari perquè les plantes venen carregades”, ha esmentat la directora de l’ICTA, Jordina Belmonte. 

L'ambient poc fred que ha fet durant la tardor i bona part d'aquest hivern afavoreix que algunes espècies com el xiprer, l'olivera o els plataners, multipliquin per cinc la mitjana de nivell de pol·len de les últimes dècades a Catalunya. La primavera serà molt complicada per a les persones que pateixen alguna al·lèrgia respiratòria i podria ser una de les primaveres més complicades dels últims 20 anys a Catalunya. Les altes temperatures que es preveuen aquesta setmana, que superaran els 25 graus a moltes comarques, poden accelerar encara més les pol·linitzacions, especialment dels xipresos. 

A banda del tipus d’espècie i la seva ubicació, les condicions ambientals del planeta també afecten a les característiques dels pòl·lens. L’augment de la temperatura a la Terra i l’increment de les emissions de CO2 allarguen el període de pol·linització i també afavoreixen a una major producció.Aquest context favorable a la pol·linització ha provocat que en els últims anys el nombre de la població al·lèrgica hagi passat del 15% al 25%, i la previsió és arribar al 50% d’al·lèrgics el 2050, un escenari que complicarà l’atenció dels pacients, segons les previsions de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC).


Comentaris

envia el comentari