IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els Quadràntids, la primera pluja d'estels de l'any

Són juntament amb els Perseids a l'agost i els Gemínids al desembre, de les més actives de l'any

Els Quadràntids són la primera pluja de meteors important de l'any | cedida

L'any 2017 arrenca amb una pluja d'estels que és visible entre els dies 1 i 6 de gener. Es calcula que el pic de màxima visibilitat d'aquesta pluja d'estels es produirà durant la nit del 3 al 4 de gener i serà una de les pluges d'estels més vistoses de l'any. Aquesta pluja de meteors coincidirà amb la fase de la lluna en quart creixent i per tant es preveuen bones condicions per poder veure aquest fenomen astronòmic.

Aquesta és la primera pluja de meteors important de l'any, els Quadràntids, arriben al seu pic màxim la nit del 3 de gener i durant les primeres hores del matí del dia 4 de gener. Aquest any la fase de la lluna en quart creixent permetrà una millor visualització d'aquest fenomen. Els astrònoms suggereixen observar aquest fenomen durant el vespre del 3 al 4 de gener, quan es calcula que es podrien veure uns 120 meteors per hora

Els Quadràntids estan associats a l'estela de l'asteroide EH1 2003. Aquest asteroide triga uns 5,5 anys a orbitar al voltant del Sol. A diferència d'altres pluges de meteors on normalment es pot observar el seu pic de visibilitat un parell de dies, aquest període dels Quadràntids dura només unes poques hores. Aquest fenomen rep el nom de la ja desclassificada constel·lació Quadrans Muralis. Aquesta constel·lació es va eliminar de la llista de constel·lacions redactada per la Unió Astronòmica Internacional (IAU) l'any 1922, però la denominació de la pluja de meteors no va ser modificada. Amb la classificació actual, haurem de buscar al cel la constel·lació del Bover.
 


Comentaris

envia el comentari