Una empresa de Girona crea una pantalla informativa de radiació solar en temps real

L’objectiu és donar informació molt acurada en punts com ara platges o piscines perquè els usuaris prenguin precaucions

Imatge de la pantalla led que informa sobre la radiació solar
Imatge de la pantalla led que informa sobre la radiació solar | ACN

Una empresa de Palamós, al Baix Empordà, crea una pantalla led que informa en temps real sobre la radiació solar que hi ha a la zona concreta on es troba instal·lada. L’objectiu del nou aparell és donar informació acurada i en directe d’una zona en concreta, com ara platges, piscines o pistes d’esquí, perquè els usuaris prenguin les mesures de protecció necessàries.  

La pantalla, creada per l’empresa gironina Original Tech SL, informa de les dades en quatre idiomes i la diferència d’altres sistemes similars és que dona informació al moment i en una àrea local determinada, ja que la intensitat dels rajos ultraviolats varia en un radi de pocs quilòmetres. 

L’aparell incorpora un sensor que mesura la intensitat dels rajos ultraviolats i dona informació sobre aquest índex en base a l’escala numèrica de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), anant de l’1 a l’11, de menys a més intensitat, acompanyada de les paraules «baix», «moderat», «alt», «molt alt», o «extrem».

Inspirats en un encàrrec d’un client de Xile

Imatge de la pantalla led que informa sobre la radiació solar
Imatge de la pantalla led que informa sobre la radiació solar | ACN

 

La idea de crear aquest aparell va venir a partir d’un encàrrec que un client de Xile va fer a l’empresa. Aquest país sud-americà és, de tot el món, on la radiació solar és més extrema per la seva proximitat al forat de la capa d’ozó. 

Aquest client va fer a l’empresa de Palamós un encàrrec específic per poder saber el nivell de radiació amb precisió, ja que en aquest país fins i tot existeix una legislació que limita l’exposició dels treballadors als raigs ultraviolats. 

A partir d’aquets encàrrec, l’empresa va decidir crear la nova pantalla led informativa sobre rajos ultraviolats en directe i en una zona local determinada. Original Tech SL es dedica a la senyalització electrònica i destina un 20% del seu pressupost anual a estudiar i desenvolupar innovacions en aquest camp. 

Xile és el país del món on més impacte té la radiació solar
Xile és el país del món on més impacte té la radiació solar | Arxiu

 

Recomanacions de l’OMS

La radiació ultraviolada pot arribar a ser molt perillosa per a la nostra pell. Per aquesta raó, l’OMS recomana que, quan l’índex d’aquesta radiació és igual o superior al nivell 3, cal protegir-se amb ulleres, barret i roba. Quan supera el nivell 8, la millor opció és posar-se a l’ombra, inclús si ens trobem a la platja.


Comentaris

envia el comentari