rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

Una empresa de Girona crea una pantalla informativa de radiació solar en temps real

L’objectiu és donar informació molt acurada en punts com ara platges o piscines perquè els usuaris prenguin precaucions
Imatge de la pantalla led que informa sobre la radiació solar | ACN

 

Una empresa de Palamós, al Baix Empordà, crea una pantalla led que informa en temps real sobre la radiació solar que hi ha a la zona concreta on es troba instal·lada. L’objectiu del nou aparell és donar informació acurada i en directe d’una zona en concreta, com ara platges, piscines o pistes d’esquí, perquè els usuaris prenguin les mesures de protecció necessàries.  

 

La pantalla, creada per l’empresa gironina Original Tech SL, informa de les dades en quatre idiomes i la diferència d’altres sistemes similars és que dona informació al moment i en una àrea local determinada, ja que la intensitat dels rajos ultraviolats varia en un radi de pocs quilòmetres.

 

L’aparell incorpora un sensor que mesura la intensitat dels rajos ultraviolats i dona informació sobre aquest índex en base a l’escala numèrica de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), anant de l’1 a l’11, de menys a més intensitat, acompanyada de les paraules «baix», «moderat», «alt», «molt alt», o «extrem».

Inspirats en un encàrrec d’un client de Xile

Imatge de la pantalla led que informa sobre la radiació solar | ACN

 

La idea de crear aquest aparell va venir a partir d’un encàrrec que un client de Xile va fer a l’empresa. Aquest país sud-americà és, de tot el món, on la radiació solar és més extrema per la seva proximitat al forat de la capa d’ozó.

 

Aquest client va fer a l’empresa de Palamós un encàrrec específic per poder saber el nivell de radiació amb precisió, ja que en aquest país fins i tot existeix una legislació que limita l’exposició dels treballadors als raigs ultraviolats.

 

A partir d’aquets encàrrec, l’empresa va decidir crear la nova pantalla led informativa sobre rajos ultraviolats en directe i en una zona local determinada. Original Tech SL es dedica a la senyalització electrònica i destina un 20% del seu pressupost anual a estudiar i desenvolupar innovacions en aquest camp.

Xile és el país del món on més impacte té la radiació solar | Arxiu

 

Recomanacions de l’OMS

La radiació ultraviolada pot arribar a ser molt perillosa per a la nostra pell. Per aquesta raó, l’OMS recomana que, quan l’índex d’aquesta radiació és igual o superior al nivell 3, cal protegir-se amb ulleres, barret i roba. Quan supera el nivell 8, la millor opció és posar-se a l’ombra, inclús si ens trobem a la platja.