INVITACIÓ OFICIAL

🌤 Uneixte al nou grup de Facebook de Catalunya Méteo i gaudeix amb les millors fotos, vídeos i comentant el temps a Catalunya. CLICA AQUÍ, t'esperem!

L’enfonsament del volcà Etna pot provocar un devastador tsunami a l'est del Mediterrani

Els esforços tectònics que pressionen la muntanya podrien desencadenar una enorme esllavissada sobre el mar i crear una catàstrofe natural sense precedents
El volcà Etna s'erosiona i pot enfonsar-se sobre el Mediterrani provocant un tsunami | AFP

 

El volcà Etna és el con volcànic més alt del Mediterrani i una de les muntanyes més visitades, vigilades i perilloses del món. És el volcà més actiu d'Europa. Està situat a la part oriental de l'illa de Sicília i ha entrat en erupció aproximadament 200 vegades des de 1500 aC, la data de l'erupció més antiga registrada. Va entrar per última vegada en erupció l'any passat.

 

A més del risc d’una terrible erupció volcànica que amenaça tota l'illa, està la possibilitat que s’enfonsi la caldera del volcà i produeixi una catàstrofe apocalíptica. Un estudi recentment publicat demostraria que la muntanya de l’Etna es desplaça imperceptiblement cap a l’est, fins a 3-4 cm a l’any, de forma continuada però irregular. La part més negativa d’aquesta investigació són els efectes.

 

Les claus de l’estudi geològic

Tal com descriuen els geòlegs d’aquest estudi, van col·locar diversos sensors a la part baixa del volcà, dins el mar, als dos costats d’una de les falles tectòniques que exerceixen més tensió a l’edifici volcànic, situat al sud-est de l’Etna.

 

A una profunditat d’uns 1.000 metres i a 12 quilòmetres Mediterrani endins, els geòlegs han mesurat el desplaçament de la muntanya comparant amb altres dades d'estacions sismòlogues a l’illa, i relacionen el moviment del volcà amb la gravetat. L'Etna s’està fraccionant a causa del moviment de plaques, l’ascens del magma i la força de la gravetat.

 

La massa rocosa del volcà s’està tornant més inestable, més imprevisible i destructiva. El nou estudi observa vàries parts de la muntanya que presenten un perill notable d’esllavissada a la zona sud-est i que, per tant, podrien caure sobre el mar.

El vaixell d'investigació Geomar, amb el qual que els geòlegs han posat els sensors sota l'aigua | Felix Gross

 

Un terrible tsunami seria la conseqüència de l’erosió i l’esllavissada de l’Etna

Aquest escenari és possible en un futur però no es pot preveure quan passarà. Segons els geòlegs, si es produís un gran col·lapse de la part inestable i el corriment de terra i roques baixés al mar, podria generar-se un tsunami catastròfic que afectaria el nord d’Àfrica, Grècia, Xipre, Turquia i més regions de la costa mediterrània d’Orient Mitjà.

 

Els investigadors apunten que la destrucció del volcà de l’Etna i el conseqüent desastre natural podria accelerar-se depenen dels terratrèmols i les pluges fortes que erosionin l’interior i l’exterior de la muntanya. Segons la magnitud dels seus efectes, podria passar més d’hora o més tard, per això cal seguir controlant els canvis de la muntanya.

Més notícies de la categoria Méteo